Vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba. Ce răspunde Ministerul Sănătăţii

În timp ce Ministerul Sănătăţii acuză „campaniile iresponsabile” împotriva vaccinării, părinţii care vor să-şi imunizeze copiii sunt în imposabilitatea de a o face pentru că serurile lipsesc. Cel puţin cel împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, care nu mai există de luni bune în multe dintre maternităţile din ţară. Ministerul Sănătăţii promite că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, în unităţile medicale.

1681 afișări
Imaginea articolului  Vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba. Ce răspunde Ministerul Sănătăţii
În timp ce autorităţile sanitare susţin că aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii, sute de bebeluşi din întreaga ţară aşteaptă, încă de la finele lunii august, să fie imunizaţi. În schimb, primesc o garanţie: că vor fi vaccinaţi de îndată ce serul va intra pe stoc.

Între timp, cifrele vorbesc de la sine: vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeş şi Arad, aproape 800 de nou-născuţi nu au mai fost vaccinaţi, de la sfârşitul lunii august, împotriva tuberculozei.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, promite, în schimb, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternităţile din ţară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naţionale de imunizare. Tot atunci se menţiona că vaccinul BCG va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni şi că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziţie.

Argeş: 400 de bebeluşi, neimunizaţi la timp

Deşi părinţii bebeluşilor din Argeş s-au agitat în ultimele zile, după ce ar fi auzit că, începând cu data de 17 octombrie, vaccinul va ajunge în dispensare, s-a dovedit, în final, că nu era vorba despre vaccinul BCG, ci despre altele. 400 de bebeluşi nu au fost astfel imunizaţi la timp, după ce serul BCG nu s-a mai aflat pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, încă din luna august a acestui an. Spitalele din Argeş au fost puse în situaţia de a se împrumuta 1.000 de doze de BCG, de la spitalele din Giurgiu, pentru a face faţă solicitărilor, însă, de o lună, vaccinul nu se mai găseşte din nou în niciun spital din judeţ. 

Directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru, promite, însă, că "niciun copil nu va rămâne nevaccinat".

"Se va găsi cu siguranţă o soluţie. Cum vom face rost de vaccin, primii care vor fi imunizaţi sunt cei care nu au primit prima doză. Îi recuperăm prin maternităţi. Am mai avut probleme, s-au rezolvat", a declarat Honţaru.

Arad: Aproape 400 de nou-născuţi nu au mai fost vaccinaţi cu BCG de la sfârşitul lunii august

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Arad, unde aproape 400 de nou-născuţi nu au fost vaccinaţi cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârşitul lunii august. Este şi cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care nu au mai fost vaccinaţi contra tuberculozei de aproape trei luni. Prin urmare, spitalul aşteaptă să primească dozele necesare în cursul acestei săptămâni.

"Necesarul de vaccin BCG nu ne-a fost acoperit de la sfârşitul lunii august, până în acest moment au rămas nevaccinaţi în jur de 400 de nou-născuţi, aceştia pot fi vaccinaţi până la vârsta de trel luni fără testare PPD şi după trei luni cu testare PPD, astfel că avem promisiunea ca în cursul acestei săptămâni să primim vaccinul BCG de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi vom putea relua vaccinarea împotriva tuberculouzei", a afirmat directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Ciprian George Pribac.

Directorul medical susţine că bebeluşii care s-au născut în perioada septembrie-octombrie vor fi rechemaţi la spital pentru a fi vaccinaţi, când stocul de vaccin va fi asigurat din nou, urmând să fie anunţaţi prin DSP şi cu ajutorul mass-media.

Până în acest moment, la Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu au fost internaţi copii care să fi contactat vreo boală, din cauza lipsei vaccinării lor cu BCG.

Suceava: Vaccinul lipseşte din Maternitatea Câmpulung Moldovenesc de două săptămâni şi nici DSP Suceava nu-l mai are în stoc 

Episodul se repetă şi la Suceava, unde mai multe maternităţi au rămas fără vaccin pentru imunizarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei, iar DSP Suceava nu mai are stoc din acest vaccin, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu. Spre exemplu, la Maternitatea Câmpulung Moldovenesc, acest vaccin lipseşte de două săptămâni.

La rândul său, Cătălina Zorescu susţine că, după ce vor fi repartizate dozele de vaccin, se va relua vaccinarea nou-născuţilor. Potrivit acestuia, vaccinarea ulterioară reprezintă un efort suplimentar al reţelei sanitare precizând că, în acest sens, vor fi organizate puncte de vaccinare întrucât administrarea vaccinului BCG necesită o tehnică specială, dar şi pentru o utilizare judicioasă a vaccinului în condiţiile în care vaccinul este ambalat într-o fiolă, ce conţine 20 de doze.

Constanţa: Autorităţile sanitare aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuţilor să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii

La Constanţa, vaccinul BCG lipseşte, de asemenea, din maternităţi de câteva săptămâni, astfel copiii veniţi pe lume în această perioadă nu au fost imunizaţi împotriva TBC-ului. Autorităţile sanitare spun că aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuţilor să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii, aşa cum s-a promis. Licitaţia pentru achiziţionarea dozelor de vaccin a fost organizată, iar acestea ar trebui să fie repartizate până la sfârşitul acestei luni.

„Imediat cum aceste doze vor ajunge la Constanţa, copiii care nu au fost imunizaţi vor recupera vaccinul”, promit reprezentanţii DSP Constanţa.

Alba: Doar patru vaccinuri mai sunt în spitalele din judeţ

Judeţul Alba nu face excepţie. Dacă în 30 septembrie, potrivit DSP Alba, în spitalele din judeţ mai erau peste 200 de doze, situaţia la zi relevă următoarea situaţie: trei vaccinuri mai sunt disponibile în Spitalul din Câmpeni, un vaccin în Spitalul Abrud şi niciun vaccin în Spitalul Aiud, Spitalul Alba Iulia, Spitalul Sebeş şi Spitalul Blaj.

Vaccinul BCG este cumpărat de către Ministerul Sănătăţii şi este distribuit în ţară prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, fiind făcut, gratuit, nou-născuţilor în maternităţi.

Vaccinul BCG se administrează la două - şapte zile de la naştere copiilor cu greutatea mai mare de 2.500 de grame. Vaccinul este ambalat într-o fiolă ce conţine 20 de doze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici