Vâlcea: Alunecările de teren de la Mateeşti s-au redus în intensitate

Alunecările de teren din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, unde cinci case au fost "înghiţite" de steril, avansează cu 50 de centimetri pe oră, faţă de un metru şi jumătate, cu o zi în urmă, iar pericolul care ameninţa restul locuinţelor din zonă s-a diminuat, susţin autorităţile locale.

1 afișare
Imaginea articolului Vâlcea: Alunecările de teren de la Mateeşti s-au redus în intensitate

Vâlcea: Sterilul de la halda din Mateeşti a înaintat, luni noaptea, cu încă zece metri

"Alunecările avansează acum cu 50 de centimetri pe oră oră faţă de ieri (n.r.-luni), când falia de alunecare înainta cu un metru şi jumătate la oră. Monitorizăm în continuare alunecările până în această seară pentru a vedea care este situaţia. Deocamdată, în afara acestor două case care sunt evacuate la ora actuală nu vor mai fi şi altele", a declarat, marţi după-amiază, corespondentului MEDIAFAX, primarul localităţii Mateeşti, Nicolae Stănişor.

El a mai spus că foarte mulţi locuitori din satul Turceşti îi cer să fie evacuaţi din locuinţe, de teamă, după ce sterilul a "înghiţit" cinci case, iar alte două locuinţe au fost evacuate şi sunt demolate. Primarul afirmă că localnicii care cer să fie mutaţi nu au de ce să se teamă pentru că locuinţele lor nu sunt în pericol.

Nicolae Stănişor mai susţine că autorităţile întâmpină probleme pentru că nu au unde să îi mute pe sinistraţi şi nu există nici teren disponibil pentru ridicarea altor case.

La ora transmiterii acestei ştiri, angajaţi ai ISU Vâlcea şi localnici lucrau la demolarea caselor familiilor Ioana Gârlă şi Constantin Manole, iar ferestrele, uşile şi cărămida care sunt scoase din zidurile locuinţelor sunt duse la rudele acestora, unde vor locui şi membrii familiilor.

Începând de sâmbătă, cinci case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost "înghiţite" de halda de steril, iar alte două locuinţe sunt evacuate, în total 12 persoane fiind sinistrate. O familie s-a mutat într-o altă casă deţinută tot în zonă, o altă familie a fost mutată în şcoala din Turceşti, două familii au fost mutate la rude, iar cele două familii care sunt evacuate în prezent vor merge tot la rude.

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, a înaintat, în noaptea de luni spre marţi, cu aproximativ zece metri către cele două case unde cu o zi în urmă autorităţile au început evacuarea familiilor ce locuiesc aici.

Sterilul a ajuns în albia pârâului Tărâia care trece prin localitate, existând riscul blocării cursului apei, astfel că echipe de la "Apele Române" au stabilit deja traseul pentru o nouă albie a apei ce va fi săpată după ce localnicii prin curţile cărora va trece vor fi de acord.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a aflat, luni după-amiază, în localitatea vâlceană Mateeşti, declarând că Guvernul va găsi soluţii, în şedinţa de miercuri, pentru ajutorarea sinistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici