Valentin Popa, ministru al Educaţiei: S-a discutat limitarea numărul de locuri în liceele teoretice

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat că învăţământul este obligatoriu în România, de aceea nu poate spune elevilor ce liceu să urmeze, precizând, totodată, că s-a discutat ideea de a limita numărul de locuri în liceele teoretice.

229 afișări
Imaginea articolului Valentin Popa, ministru al Educaţiei: S-a discutat limitarea numărul de locuri în liceele teoretice

Valentin Popa, ministru al Educaţiei: S-a discutat limitarea numărul de locuri în liceele teoretice

“Avem învăţământ obligatoriu. Toţi elevii care termină clasa a VIII-a trebuie să ajungă în clasa a IX-a undeva. Analizăm în fiecare an situaţia liceelor care nu au o rată bună de succes la Bacalaureat. Nu ne propunem să le închidem sub nicio formă. Trebuie să încercăm să motivăm profesorii, să motivăm elevii pentru a învăţa mai bine. Mai bine să avem elevul la şcoală, să stea în clasă, decât să închidem şcolile şi să îl lăsăm afară”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul activităţii Ministerului din primul semestru al acestui an.

De asemenea, Valentin Popa a mai adăugat că motivează elevii să înveţe şi să-şi continue studiile prin intermediul burselor.

“După cum aţi observat îi motivăm prin burse, burse profesionale. (...) Admiterea în clasa a IX-a se face după medie. Este foarte important ca elevii să rămână în sistemul de educaţie. Nu avem voie să îi uităm undeva sau să nu îi admitem undeva. Într-adevăr, astăzi au suficiente locuri pentru a alege un liceu profesional sau învăţământul dual. În România, la nivelul elevilor şi la nivelul părinţilor există o mentalitate că toată lumea trebuie să ajungă la facultate şi sigur că se gândesc că o cale este liceul teoretic”, a mai adăugat Valentin Popa.

Totodată, ministrul Educaţiei a mai precizat că a crescut numărul solicitărilor de locuri în şcolile profesionale.

“Dar să ştiţi că am remarcat şi am foarte multe semnale din ţară, că şi profesorii şi elevii au început să înţeleagă că meseria este de aur şi avem din ce în ce mai multe solicitări pentru creşterea numărului de locuri în şcolile profesionale. Dar nu putem face acest lucru peste noapte, trebuie să lucrăm cu toţii. Vom ajunge foarte curând cu salarii pentru meserii mai mari decât cele pentru locurile de muncă care necesită studii superioare. Foarte curând, pentru că asta se cere”, a declarat Valentin Popa.

Ministrul Educaţiei Naţionale a mai spus că s-a discutat ideea de a a limita, prin hotărâre de Guvern, numărul de locuri în liceele teoretice

“Ministerul Educaţiei nu poate contabiliza un succes sau un eşec în acest sens. (...) Nu putem forţa copiii să se ducă într-un liceu sau în alt liceu. În această privinţă pot să vă mărturisesc că la Consiliul Consultării s-a discutat şi problema de a limita, prin hotărâre de Guvern, numărul de locuri în liceele teoretice. Nu cred că suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Dar am constatat cu această ocazie că avem aproximativ 50 la sută dintre elevi în clase din licee profesionale şi tehnice, inclusiv dual. 50 la sută nu este tocmai un lucru rău. Nu poate fi pus în categoria eşec”, a declarat ministrul învăţământului, Valentin Popa.

Întrebat de jurnalişti cum explică faptul că tot mai mulţi elevi abandonează sistemul de învăţământ şi nu mai ştie nimeni nimic despre ei, ministrul a răspuns: „Ştiu familiile lor. Cum nu ştie nimeni de ei? Familiile lor ştiu. Ministerul Educaţiei asigură locuri şi programe. Nu suntem în dictatură, suntem în democraţie, fiecare alege. Oferim şi burse, pregătim şi profesori”, a adăugat Valentin Popa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici