Valeriu Şuhan, despre cazul fetiţei ucise în Dâmboviţa: Unde era poliţistul din comună?!

Fostul poliţist judiciar Valeriu Şuhan a declarat, pentru MEDIAFAX, cu referire la cazul din Dâmboviţa, unde o fetiţă de 11 ani a fost agresată sexual şi apoi ucisă, că o problemă este legată de lipsa poliţistului local, ce are un rol esenţial în prevenirea incidentelor în apropierea şcolilor.

1651 afișări
Imaginea articolului Valeriu Şuhan, despre cazul fetiţei ucise în Dâmboviţa: Unde era poliţistul din comună?!

Valeriu Şuhan, despre cazul din Dâmboviţa: Unde era poliţistul din comună? !

"Am avut ocazia să vorbesc de mai multe ori, despre importanţa prevenirii în materia activităţii poliţieneşti, în general. Spuneam atunci şi o repet şi acum, prevenirea faptelor penale este scopul principal al poliţiei, este de fapt, menirea sa principală. În mod evident, una dintre modalităţile cele mai eficiente de prevenire în materie, o reprezintă descoperirea cât mai degrabă, a autorului unei fapte penale. În acest mod, rolul social al instituţiei poliţiei este potenţat de recunoaşterea eficienţei sale coroborat cu descurajarea intenţiilor infracţionale, dar şi cu creşterea prestigiului în societate, a instituţiei ca atare. Cu referire la ultima tragedie din Dâmboviţa, aş sublinia că cea de-a doua teză pe care am avut-o în vedere mai devreme, aceea a celerităţii descoperirii autorului unei fapte penale, poliţia şi-a făcut treaba. Rămâne însă, celălalt aspect, acela al măsurilor general-preventive", a declarat, pentru MEDIAFAX, Valeriu Şuhan, fost poliţist judiciar.

"În acest sens, am un singur comentariu. Unde Dumnezeule, era poliţistul din comună?! Sau Poliţia Locală, dacă o fi existând acolo?! Orice plan de ordine şi pază, care în principiu, este quintesenţa concepţiei preventive în localitatea respectivă, are o referire clară, obligatorie, un soi de "must", la obligaţia poliţistului de a patrula, observa, zona şcolilor la orele de începere/terminare a cursurilor. Prezenţa sa este menită, evident, să descurajeze, dar şi să inspire încredere micuţilor, părinţilor acestora, comunităţii în ansamblul ei. Sigur, sunt vizate, deasemenea, combaterea traficului de substanţe interzise, a bullying-ului, prevenirea evenimentelor rutiere, descurajarea în zonă, a vitezomanilor. Există o singură condiţie de îndeplinit, aceea a empatiei poliţistului faţă de semenii săi din comunitatea pe care o apără sau ar trebui să o apere", a mai spus Valeriu Şuhan.

IGPR a precizat, luni, că olandezul bănuit că ar fi omorât-o pe Adriana, fetiţa de 11 ani din Dâmboviţa, s-a sinucis, însă nu sunt cunoscute motivele care l-au făcut pe bărbat să recurgă la acest gest.

Johannes Visscher a ajuns în România miercuri şi a plecat sâmbătă, el petrecând în ţara noastră 3 zile.

Taguri:
suhan,
crima,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici