Valoarea remiterilor românilor din străinătate în 2008 - 9 miliarde dolari

Valoarea remiterilor românilor din străinătate va urca în acest an la 9 miliarde dolari, faţă de valoarea estimată pentru 2007, de 6,8 miliarde dolari, ceea ce plasează România pe locul opt în topul mondial al statelor în curs de dezvoltare, potrivit unui studiu publicat pe site-ul Băncii Mondiale.

25 afișări
Imaginea articolului Valoarea remiterilor românilor din străinătate în 2008 - 9 miliarde dolari

Valoarea remiterilor românilor din străinătate în 2008 - 9 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto)

Anul trecut, România ocupa locul zece la nivel mondial, însă, în pofida creşterii din acest an, perspectivele pentru anii următori sunt mai puţin bune, ca urmare a crizei financiare internaţionale.

"O încetinire a fluxului de remiteri către state precum India sau Mexic, unde sumele trimise sunt ridicate ca valoare, exprimată în dolari, dar reduse ca pondere în PIB, poate afecta un număr ridicat de gospodării receptoare ale acestor fonduri. Şi populaţia receptoare din alte ţări, precum Bangladesh, Maroc, România şi Filipine, este, de asemenea, vulnerabilă", se spune în document.

Primele locuri în clasamentul mondial sunt ocupate în acest an de India (30 miliarde de dolari), China (27 miliarde de dolari) şi Mexic (23,8 miliarde de dolari).

În top zece se mai regăsesc Filipine, Polonia, Nigeria, Egipt, Bangladesh şi Pakistan.

Autorii studiului notează că după mai mulţi ani de creştere susţinută, fluxul remiterilor către statele în curs de dezvoltare a început să încetinească în trimestrul trei al acestui an, tendinţă care se va accentua în 2009, ca urmare a crizei financiare internaţionale.

Estimări exacte referitoare la aceste evoluţii sunt greu de prevăzut, având în vedere incertitudinile legate de creşterea economiei mondiale, de evoluţia preţurilor la materii prime şi de ratele de schimb, notează economiştii Băncii Mondiale (BM).

Valoarea totală a remiterilor oficiale către ţările în curs de dezvoltare va creşte în acest an cu 6,7%, comparativ cu 2007, la 283 miliarde de dolari. Anul viitor, sumele trimise din străinătate s-ar putea reduce cu 0,9%, potrivit scenariului de bază, iar în cea mai pesimistă variantă cu 5,7%.

Perspective mai puţin bune privind remiterile din străinătate au fost anunţate, în luna octombrie, şi de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Eugen Dijmărescu. Potrivit acestuia, remiterile românilor din străinătate vor scădea semnificativ în următoarea perioadă, din cauza deteriorării economiilor statelor vestice.

Remiterile cetăţenilor care lucrează în străinătate contribuie, alături de investiţiile străine directe, la finanţarea deficitului de cont curent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici