Vânătoarea urşilor în România. WWF: Măsura trebuie justificată cu date credibile

Reprezentanţii World Wide Fund (WWF) România susţin că revenirea la sistemul de recoltare a urşilor, propusă în această perioadă ca „măsură preventivă” de către Ministerul Mediului, nu se justifică şi nu are bază legală.

132 afișări
Imaginea articolului Vânătoarea urşilor în România. WWF: Măsura trebuie justificată cu date credibile

WWF: Vânătoarea urşilor este o măsură care trebuie justificată cu date credibile

Conform Directivei Habitate a Comisiei Europene, derogările de la statutul de protecţie a speciilor strict protejate precum ursul brun, se pot face doar dacă nu există o alternativă satisfăcătoare. Potrivit WWF, România nu implementează în mod sistematic nicio alternativă concretă de prevenire a conflictelor, informează ZF.

„Nu există un program de prevenire a conflictelor cu urşii sau a pagubelor la nivel naţional. Singurele măsuri preventive, cum ar fi gardurile electrice şi câinii specializaţi la stână, se implementează doar izolat prin proiecte de conservare precum cele ale ONG-urilor”, anunţă reprezentanţii asociaţiei.

Cei de la WWF mai spun că pentru justificarea vânătorii este nevoie în primul rând de un studiu ştiinţific robust, care să ofere informaţii despre mărimea populaţiei, structura pe sexe şi clase pe vârstă, trendul populaţional şi să demonstreze nevoia şi utilitatea ei fără a afecta starea de conservare a ursului brun.

WWF critică şi modul în care vrea Ministerul Mediului să monitorizeze urşii.

„Pentru a justifica aplicarea unei soluţii preventive printr-un eventual viitor Ordin, care are ca dată limită 15 mai 2021 conform Legii Vânătorii, Ministerul Mediului a lansat recent o licitaţie privind efectuarea unui studiu de monitorizare a carnivorelor mari - inclusiv la specia urs. La modul în care a fost elaborat caietul de sarcini şi având în vedere perioada în care ar trebui să fie finalizat studiul, până la 30 noiembrie 2021, considerăm că rezultatele nu vor avea o bază ştiinţifică suficient de solidă pentru a justifica vânătoarea şi pentru a fi în conformitate cu legislaţia în vigoare, respectiv Planul de Acţiune pentru conservarea speciei. Prin urmare termenul de 15 mai 2021 nu este unul realist pentru a gestiona populaţia de urs brun în mod activ”, se arată în documentul WWF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
vanatoare,
ursi,
wwf

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici