Vântu: O mărturie a lui Popa nu mă poate culpabiliza

Omul de afaceri S. O. Vântu nu exclude posibilitatea ca fostul director Gelsor Nicolae Popa să depună mărturie împotriva sa, spunând că "orice e posibil", însă consideră că aceasta nu va fi "de culpabilizare" şi spune că a decis să se adreseze CEDO, cerând statului român un leu despăgubiri şi scuze.

25 afișări
Imaginea articolului Vântu: O mărturie a lui Popa nu mă poate culpabiliza

Vântu: O mărturie a lui Popa nu mă poate culpabiliza (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Întrebat, într-un interviu pentru Hotnews, dacă se teme că Nicolae Popa - arestat în 2 decembrie, în Indonezia - va depune mărturie împotriva sa, omul de afaceri afirmă că "orice este posibil".

Întrebat dacă în urma unei asemenea mărturii este posibil ca dosarul FNI sa fie redeschis, cu el inculpat, Vântu declară: "Mărturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atâta timp cât eu v-am spus că eu nu am furat un leu de nicăieri, mă îndoiesc că cineva... A! De acuzat mă poate acuza o Românie întreagă sau o planetă întreagă".

El a negat din nou orice legătură între întâlnirea sa cu Mircea Geoană şi arestarea lui Popa. El afirmă că regretă arestarea, pentru că Niclae Popa - fost membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest - îi era prieten, este un om deosebit şi "a intrat în povestea asta absolut nevinovat", condamnarea acestuia la 15 ani de detenţie fiind un verdict dat "pe articole de presă, nu după cercetări reale".

Sorin Ovidiu Vântu aminteşte că în cazul FNI a fost "exonerat" şi că i-au trebuit nouă ani pentru a dovedi că nu are "nicio implicare penală în această operaţiune".

Despre scandalul BID susţine că a fost unul mediatic.

"A fost inclus în acea zonă de atac asupra afacerilor mele şi asupra mea din perioada anilor 2000. Acolo am fost acuzat că banii pe care i-am folosit nu erau ai mei, ci erau imprumutaţi. Lucru total fals. Banii erau ai mei. După o primă condamnare la Judecătoria sectorului unu, a urmat o achitare la instanţa superioară. (...) Judecătoria sectorului 1, tot la presiuni mediatice şi nu numai, m-a condamnat la doi ani de închisoare, instanţa superioară, Tribunalul Bucureşti m-a achitat, dupa care s-a constatat prescrierea faptei. Constându-se prescrierea faptei, n-a fost nevoie să se meargă mai departe. Eu, totuşi, am mers mai departe. De ce? Pentru că vreau să obţin scuze din partea statului român. Şi am decis să merg cu acest dosar până la instanţele internaţionale, solicitând statului roman un leu despăgubire şi scuze publice", afirmă Sorin Ovidiu Vântu.

Întrebat dacă va merge la Strasbourg, la CEDO, Sorin Ovidiu Vântu afirmă: "Absolut. Avocaţii mei se ocupă de acest proces".

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 octombrie, prin sentinţă definitivă, încetarea procesului privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID), în care Sorin Ovidiu Vântu a fost judecat pentru fals în declaraţii şi uz de fals, constatând că faptele s-au prescris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici