Varga: Proprietarii de păduri, plătiţi să le menţină din vânzarea certificatelor de emisii CO2

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, afirmă că în noul Cod Silvic s-au prevăzut şi "stimulente", astfel încât proprietarii de păduri, inclusiv cei privaţi, ar putea primi bani ca să le menţină, din vânzarea certificatelor de emisii de carbon.

991 afișări
Imaginea articolului Varga: Proprietarii de păduri, plătiţi să le menţină din vânzarea certificatelor de emisii CO2

Lucia Varga (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Apropo de proprietarii care-şi taie pădurea, eu le dau o veste foarte bună: pe lângă coerciţie, am venit şi cu o bonificaţie. Din anul 2015, estimăm, dacă Codul Silvic se aprobă în forma pe care am propus-o noi, că proprietarii de pădure pot beneficia de stimulente, pentru a nu-şi tăia lemnul, de bonificaţii. De unde banii? Din vânzarea certificatelor de (emisii de - n.r.) dioxid de carbon. Se întâmplă şi în ţările europene această valorificare a certificatelor, am propus, prin Codul Silvic, ca în urma vânzării acestor certificate, banii să fie daţi proprietarilor, tocmai pentru a-i stimula să menţină suprafaţa împădurită şi pentru a-i stimula totodată să extindă suprafaţa de pădure din România. Cine va avea resurse în viitor, va avea un trai decent. Or, lemnul este o resursă extrem de importantă", a spus Varga.

Aceasta a subliniat că e nevoie să ne gândim de pe acum la generaţiile viitoare şi să plantăm pădure, pentru ca, peste 70-100 de ani, "cineva să beneficieze" de aceste plantări de pădure.

Varga a arătat că, deocamdată, nu poate da mai multe detalii, legate de condiţiile în care s-ar putea acorda aceste "stimulente" sau de cuantumul acestora, întrucât a avut doar "o întâlnire informală" cu o companie care face astfel de evaluări şi în alte ţări europene.

"Am înţeles din discuţiile pe care le-am avut că şi în Germania şi în Austria se comercializează certificatele de dioxid de carbon. Iar decizia pe care noi trebuie s-o luăm prin Codul Silvic este ca din vânzarea acestor certificate să dăm bonificaţii pentru proprietarii de pădure", a spus ministrul.

Ea a precizat că de bonificaţii ar putea beneficia toţi proprietarii de pădure - de la Romsilva la cei privaţi.

"Lucrăm la aceste criterii şi programe şi important este pentru noi ca în Parlament această prevedere din proiectul de lege să rămână în vigoare, din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon să putem să acordăm stimulente, bonificaţii pentru proprietarii de pădure. Aici vor intra sigur, şi de aceşti bani vor beneficia şi Romsilva şi composesoratele şi primăriile care au pădure şi proprietarii care deţin pădure în România", a arătat ea.

Întrebată dacă, până acum, s-a încasat ceva din certificatele de emisii de carbon în România, Varga a spus că "pe partea de pădure, nu", însă "pe celelalte componente, da".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici