Vaslui: Jumătate din sursele de apă din judeţ sunt nepotabile, fiind infestate în general cu nitriţi

Peste jumătate din sursele de apă utilizate de populaţia din judeţul Vaslui sunt nepotabile, reiese dintr-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică realizat pe baza analizelor de laborator, majoritatea surselor fiind infestate, în general, cu nitriţi.

531 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Jumătate din sursele de apă din judeţ sunt nepotabile, fiind infestate în general cu nitriţi

Vaslui: Jumătate din sursele de apă din judeţ sunt nepotabile, fiind infestate în general cu nitriţi (Imagine: Sorin Florea/Mediafax Foto)

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, mai bine de jumătate din probele prelevate în ultimul an din diverse surse de apă din judeţ, inclusiv din sistemele centralizate din mediul rural, sunt nepotabile, cele mai afectate fiind fântânile şi cişmele stradale.

Din cele 634 de probe analizate în laboratoarele DSP Vaslui, 155 au fost necorespunzătoare din puncte de vedere fizico-chimic, 86 din punct de vedere bacteriologic şi 79 atât din punct de vedere fizico-chimic, cât şi bacteriologic.

În majoritatea cazurilor, susţin autorităţile sanitare vasluiene, apa este infestată cu nitriţi proveniţi din îngrăşămintele chimice cu care sunt tratate ogoarele din judeţ.

"Odată cu constatarea depăşirii parametrilor chimici şi bacteriologici la sursele de apă, s-a luat imediat legătura cu primăriile şi medicii de familie pentru a face recomandările care se impun în aceste situaţii. Principalele vizate sunt mamele care prepară cu apă laptele praf şi hrana pentru bebeluşi şi copii cu vârsta de până la trei ani, având în vedere cazurile de intoxicaţie cu nitriţi şi chiar deces înregistrate la nivelul judeţului în ultima perioadă", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

În judeţul Vaslui, în ultimul an au fost consemnate şase cazuri de intoxicaţie cu nitriţi la bebeluşi, din care unul mortal, la un copil în vârstă de o lună, din localitatea Vetrişoaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici