Verheugen: Oprirea adopţiilor internaţionale era o necesitate. Această politică trebuie menţinută

Fostul comisar european Gunther Verheugen a declarat că oprirea adopţiilor internaţionale era o necesitate în România, care devenise "o piaţă" a adopţiilor, el adăugând că, în opinia sa, este în continuare necesară menţinerea acestei politici.

34 afișări
Imaginea articolului Verheugen: Oprirea adopţiilor internaţionale era o necesitate. Această politică trebuie menţinută

Verheugen: Oprirea adopţiilor internaţionale era o necesitate. Această politică trebuie menţinută (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"România, la sfârşitul anilor '90 şi începutul acestui deceniu era o piaţă pentru adopţii internaţionale. Nu spun că era un sistem care ajuta la adopţiile internaţionale. Nu. Era o piaţă", a spus Verheugen.

El şi-a amintit de argumentele "emoţionale" pe care le-au folosit cei care au dorit ca România să nu renunţe la adopţiile internaţionale, menţionând "în special, prietenii americani".

"În cele din urmă am avut câştig de cauză şi am reuşit să convingem instituţiile europene, Guvernul român, Parlamentul român, partidele politice din România că trebuie să existe un angajament naţional în favoarea schimbării sistemului de adopţii", a spus Verheugen.

"Am fost foarte bucuros când am aflat că preşedintele Băsescu a dat declaraţie foarte fermă la începutul acestui an spunând că nu va permite reluarea în România a adopţiilor internaţionale (...) Nu este nevoie să se schimbe această politică (...) Nu trebuie să căutăm un copil pentru a face o familie fericită. Căutăm o familie care să facă un copil fericit. Aici este o mare diferenţă", a mai spus fostul comisar european.

Verheugen a făcut aceste declaraţii în cadrul unui eveniment al fundaţiei Agapedia.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în luna aprilie, la Bruxelles, că legea privind adopţiile nu se va schimba, "cel puţin" atât timp cât va fi el preşedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles şi nu numai".

"În ceea ce priveşte adopţiile, România are o lege naţională. Se poate face lobby oricât, la Bruxelles şi nu numai. România nu-şi schimbă legea adopţiilor cel puţin cât eu voi fi preşedintele României", spunea Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei în România, care interzice adopţia internaţională, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici