Verificări în Ialomiţa: Elevii merg la toaletele din curte prin frig şi noroi

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a început să facă verificări neanunţate în şcoli şi grădiniţe, iar luni a mers la două astfel de unităţi din judeţul Ialomiţa. A găsit toalete în curte şi elevi nevoiţi să meargă prin frig, noroi şi nesupravegheaţi până acolo, a nunţă MEC.

256 afișări
Imaginea articolului Verificări în Ialomiţa: Elevii merg la toaletele din curte prin frig şi noroi

Verificări în Ialomiţa: Elevii merg la toaletele din curte prin frig şi noroi

Anisie a verificat Grădiniţa din satul Frumuşica, Şcoala Generală din comuna Axintele şi Grădiniţa din comuna Sălcioara, toate cele trei fiind situate în judeţul Ialomiţa.

„Aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii şi profesorii, dar şi de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unităţi de învăţământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor. Toate cele trei unităţi de învăţământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reuşit să modernizeze clădirile respective şi să asigure condiţii decente pentru elevi şi profesori”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Ministrul Educaţiei a constatat că toaletele sunt amenajate în curtea unităţilor de învăţământ, iar elevii sunt nevoiţi să meargă prin frig, noroi şi nesupravegheaţi până acolo. De asemenea, în cele două grădiniţe verificate nu există pază la intrare, în condiţiile în care autorităţile publice locale sunt responsabile să asigure siguranţa în unităţile de învăţământ pe care le administrează. O altă problemă identificată a fost cea legată de asigurarea încălzirii în sălile de clasă.

,,Aşa cum am anunţat, sunt hotărâtă să îmi mut «biroul» în teritoriu. Voi petrece cel mai mult timp printre colegii profesori şi elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educaţional de calitate. Trebuie să ne ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiţii optime pentru elevi. Voi trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le voi solicita să investească în educaţie, deoarece finanţarea corespunzătoare a educaţiei trebuie să fie un efort comun între stat şi autorităţile administraţiei publice locale. Fac un apel public către toţi primarii din România să citească atent art. 105 din Legea nr.1/2011 şi să asigure finanţare corespunzătoare în bugetele pe 2020. Am constatat cu tristeţe că, de la adoptarea Legii nr.1/2011, unele autorităţi publice locale au alocat puţin spre deloc bani pentru educaţie, deşi aveau o obligaţie legală şi morală în acest sens. O şcoală bună înseamnă o comunitate consolidată! Investiţia în grădiniţe, şcoli şi licee înseamnă investiţia în comunitatea locală unde ele funcţionează", a declarat Monica Anisie.

În cadrul vizitei, ministrul Educaţiei şi Cercetării s-a întâlnit şi cu primarii celor două comune - Grigore Tudor (comuna Axintele) şi Gabriel Stoica (comuna Sălcioara).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici