Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, întrebare pentru Carmen Dan: Care este situaţia desecretizării raportului din 10 august?

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare a Camerei Ovidiu Raeţchi i-a cerut ministrului de Interne Carmen Dan să prezinte situaţia desecretizării raportului din 10 august. Liberalul a întrebat-o care este baza legală pentru secretizarea raportului, având în vedere că e axat pe informaţii publice.

1086 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, întrebare pentru Carmen Dan: Care este situaţia desecretizării raportului din 10 august?

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, întrebare pentru Carmen Dan: Care este situaţia desecretizării raportului din 10 august?

"Doamna Carmen Dan, care este situaţia desecretizării raportului MAI privind represiunea din 10 august? Cât mai trebuie societatea să aştepte pentru a afla adevărul? Pe cine protejaţi? <Nu am nicio ezitare să prezint acest raport, dacă acest lucru îmi va fi solicitat>- aţi spus pe data de 19 august 2018, în cadrul unui conferinţe de presă. În fapt, aţi avut doar ezitări. Aţi cerut evacuarea presei de la comisia de Apărare şi aţi secretizat raportul. În ianuarie aţi afirmat că aţi început procedura de desecretizare. Care este situaţia acum? Cât mai durează această procedură? Dacă speraţi că vom uita, vă înşelaţi. Vă vom întreba lunar. Există în raport capitole întregi care nu fac referire la nicio informaţie secretă, lucrând doar cu informaţii publice, aşa cum aţi admis chiar dvs. atunci când aţi declarat că nu aţi primit informaţii sensibile de la structurile specializare. Care este baza legală în care secretizaţi un raport bazat de informaţii publice? Dacă nu aveţi nimic şi pe nimeni de ascuns şi protejat, vă rog să prezentaţi presei şi opiniei publice raportul MAI privind represiunea din 10 august”, a afirmat Ovidiu Raeţchi, printr-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Deputatul PNL a explicat că inspectorul general al Jandarmeriei, Ionuţ Cătălin Sindil, a apărat intervenţia instituţiei, opinia sa fiind în contradicţie cu cea a persoanelor rănite în data de 10 august.

“Ieri, la mai bine de 7 luni de la represiunea protestelor de pe 10 august, cu ocazia prezentării bilanţului Jandarmeriei, inspectorul general al instituţiei, Ionuţ Cătălin Sindile, a apărat intervenţia Jandarmeriei de la acea dată, spunând că legile în vigoare au fost respectate, precum şi prevederile internaţionale referitoare la adunările publice. Punctul său de vedere intră în contradicţie cu sutele de răniţi din 10 august, inclusiv turişti străini fără legătură cu manifestaţiile, faţă de care e imposibil de înţeles ce legi în vigoare s-au aplicat. În continuare există numeroase semne de întrebare privind reprimarea manifestaţiei, inclusiv pe fondul celor mai recente dezvăluiri ale viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu”, a conchis Raeţchi.

Şapte din cele opt documente referitoare la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei au fost declasificate, au declarat, la începutul lunii ianuarie, pentru MEDIAFAX, surse din MAI.

În septembrie 2018, procurorul general anunţa că ancheta privind violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei durează pentru că multe dintre documentele care constituie probe la dosar sunt clasificate, precizând că actele care prezintă probe trebuie declasificate. Ulterior, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a declarat că solicitarea procurorului general privind declasificarea documentelor din dosarul violenţelor din 10 august e analizată de o comisie din cadrul MAI, care urma să decidă cu privire la declasificarea parţială a datelor, subliniind că nu ministrul dispune declasificarea datelor.

În noiembrie 2018, Parchetul Tribunalului Bucureşti i-a trimis în judecată pe şapte protestatari care ar fi agresat doi jandarmi la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, dosarul urmând să fie judecat de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici