Victimele Colectiv cer decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie după incendiu

Victimele Colectiv cer, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie, precizând că, în prezent, ei pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârşitul anului 2020, ceea ce, spun ei, este insuficient.

687 afișări
Imaginea articolului Victimele Colectiv cer decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie după incendiu

Victimele Colectiv cer decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie după incendiu

Victimele tragediei de la Colectiv, în care au murit 64 de oameni şi alţi zeci au fost răniţi, cer decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie, exprimându-şi nemulţumirile prin intermediul unei scrisori deschise postate, luni, pe Facebook, adresată autorităţilor române, respectiv primului ministru, Viorica Vasilica Dăncilă şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Răniţii din Clubul Colectiv spun că trupurile lor nu s-au refăcut după rănile suferite în urma inciendiului şi necesită îngrijiri întreaga viaţă, solicitând autorităţilor statului asigurarea de „sprijin pe viaţă, prin plata tuturor tratamentelor, intervenţiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc”.

„Având în vedere natura permanentă, complexă şi severă a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, îngriji şi monitoriza pe perioada întregii vieţi prin operaţii şi protocoale complexe de tratament, dar şi modul în care am dobândit aceste leziuni şi factorii care au contribuit la înrăutăţirea lor, vă solicităm să ne asiguraţi sprijin pe viaţă, prin plata tuturor tratamentelor, intervenţiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc - atât de natură funcţională, cât şi de îmbunătăţire a aspectului cicatricilor - în străinătate (pe toate teritoriile lumii, EU şi non-EU) şi în ţară, atât în ambulatoriu cât şi cu internare şi în orice altă formă necesară, în instituţii medicale de stat şi în cele private, precum şi la terapeuţi sau medici independenţi, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv”, se arată în scrisoarea deschisă a răniţilor din Clubul Colectiv către autorităţile statului român.

Semnatarii scrisorii deschise au precizat că în acest moment ei pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârşitul anului 2020, ceea ce, potrivit acestora, este insuficient.

Ei au precizat că această limitare temporală a acordării sprijinului le creează foarte mult stres emoţional obligându-i să facă un „maraton” de operaţii complexe ce necesită anestezie totală, ceea ce le afectează şi mai mult sănătatea.

„Cei mai mulţi dintre noi am suferit deja zeci de intervenţii chirurgicale în doar patru ani, pentru că ne grăbim să nu ne prindă 2020 cu ele nefăcute. (…) Din moment ce sechelele noastre sunt permanente şi nu pot fi tratate corespunzător într-o perioadă limitată de timp, este firesc ca perioada în care ni se acordă sprijin să fie nelimitată. Aşa cum boala noastră este pe toată viaţa, avem nevoie ca şi tratamentul să fie la fel., ”, se mai arată în scrisoare.

Vicitmele Colectiv au menţionat că evoluţia stării lor de sănătate a fost în mod evident influenţată negativ de condiţiile improprii din spitalele de stat în care au fost internaţi.

„Îngrijirea (din spitale, n.r) mult sub standardele internaţionale în vigoare, condiţiile intra-spitaliceşti precare, dobândirea de infecţii nosocomiale care au rezultat în vindecarea tardivă şi defectuoasă a rănilor, sau chiar în septicemie şi pierderea vieţii, tăgăduirea stării noastre reale de sănătate şi a infecţiilor de către autorităţi şi cadre medicale, şi întârzierea demarării procedurilor de transfer în străinătate, fapte extrem de grave care au avut drept consecinţe complicaţii şi decese ce puteau să fie evitate prin respectarea legislaţiei naţionale si internaţionale”, se preciează în scrisoare.

Răniţii de la Clubul Colectiv au punctat în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor şi faptul că statul datoreaza tuturor pacienţilor cu arsuri severe tratament de specialitate conform cu protocoalele internaţionale, indiferent de modul în care au fost răniţi.

Semnatarii scrisorii au precizat faptul că, în speţa răniţilor de la Colectiv, statul român „a contribuit, prin instituţiile sale, la producerea incendiului din clubul Colectiv şi, ulterior, la decese şi la sechelele permanente”, invocând în acest sens o serie de neconformităţi identificate de-a lungul timpului.

„Infecţiile nosocomiale dobândite ca urmare a condiţiilor precare din spitale (lipsa saloanelor de specialitate, lipsa paturilor pentru arşi, nerespectarea normelor elementare de igienă, igienizarea cu substanţe diluate a mediului spitalicesc etc) – infecţii a căror realitate a fost ascunsă, iar apoi dezvăluită tardiv; infecţii din cauza cărora vindecarea s-a produs defectuos şi a rezultat în cicatrici hipertrofice sau keloide şi, nu în ultimul rând, infecţii din cauza cărora s-a murit; îngrijirea sub standarde primită în spitale, cu metode uneori barbare de tratament cum ar fi băile fără analgezie, analgo-sedare sau anestezie şi multe alte proceduri necorespunzătoare, întârzierea acordării tratamentului de specialitate prin inacţiune sau acţiune tardivă referitor la transferuri, denaturarea adevărului privind situaţia noastră medicală şi ceea ce implica tratamentul corect şi complet” sunt neconformităţile arătate în scrisoare.

Victimele tragediei din Colectiv au concluzionat spunând că demersul lor este justificat şi sugerează autorităţilor modificarea Alineatului 1 al Articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 889 din 26 noiembrie 2015, aprobată prin Legea 32/2016, pentru a beneficia întreaga viaţă de decontarea tratamentelor de care au nevoie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici