Videanu: Abuzul în serviciu e infracţiune de serviciu, nu de corupţie. Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în 10 minute am trecut de la suspect la inculpat

Adriean Videanu a declarat că ridicarea sechestrului pe acţiunile sale la Titan Mar SA nu a produs niciun efect juridic, iar în ceea ce priveşte acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu care i se aduce a ţinut să precizeze că abuzul în serviciu este infracţiune de serviciu, nu de corupţie.

1208 afișări
Imaginea articolului Videanu: Abuzul în serviciu e infracţiune de serviciu, nu de corupţie. Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în 10 minute am trecut de la suspect la inculpat

Videanu: Abuzul în serviciu e infracţiune de serviciu, nu de corupţie. Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în 10 minute am trecut de la suspect la inculpat (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu decizia fostei şefe a DIICOT Alina Bica de ridicare a sechestrului pe 80 de acţiuni pe care Adriean Videanu le deţinea la Titan Mar SA, acesta a spus că decizia "nu a produs nicun efect juridic, dar absolut niciun efect juridic".

Videanu a susţinut că, la nivelul companiei Titan Mar, începând din anul 2012, acţiunile nominative ale companiei au fost transformate în acţiuni la purtător.

În legătură cu acuzaţiile care i se aduc, Adriean Videanu a declarat că nu îşi reproşează absolut nimic, cu excepţia faptului că în zece minute a ajuns de la statutul de suspect la cel de inculpat, fără a fi putut să depună probele la DNA, pentru a nu ajunge în această situaţie.

"Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în zece minute am trecut de la situaţia de suspect la cea de inculpat şi n-am avut timp să depun probele la DNA, că n-am fi ajuns în situaţia asta", a declarat fostul ministru, adăugând că a fost şocat la aflarea deciziei de arestare a sa,"mai ales prin perspectiva faptului că nu există o acuză de corupţie, este o acuză de complicitate la abuz în serviciu".

"Vreau să ştiţi că abuzul în serviciu este o infracţiune de serviciu, nu o infracţiune de corupţie", a spus Videanu, nemulţumit de utilizarea termenului "corupţie" în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Adriean Videanu şi-a pasat acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soţiei şi copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a lui Videanu obţinut de MEDIAFAX.

Potrivit documentului anchetatorilor, "rezultă cu evidenţă, din cronologia naturii şi destinaţiei celor 80 acţiuni, aparţinând numitului Videanu Adriean, de la SC Titian Mar SA că, anterior datei de 24.09.2013 când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asiguratorii în vederea instituirii unui sechestru asigurator, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acţiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acţiuni la purtător".

Faptul transformării acţiunilor nominative în acţiuni la purtător a fost cunoscut la data de 24 septembrie 2013 când s-a aplicat sechestru asigurator, mai arată procurorii. Transformarea acţiunilor nominative în acţiuni la purtător nu a modificat deţinătorul, ci numai natura lor, mai explică aceştia.

"Depunerea acţiunilor la purtător, deci momentul la care acestea nu mai aparţineau numitului Videanu Adriean, a avut loc la data de 4.10.2013 cu ocazia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor. În acel moment, la acea dată, de 4.10.2013 din cele 160 acţiuni la purtător câte 50% au revenit numiţilor Videanu Andrei Valentin şi Videanu Diana Alexandra", se arată în referat.

Procurorii susţin că, prin înstrăinarea acţiunilor, deşi se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, "inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracţională".

În 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu.

"Ridicarea măsurii asiguratorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela şi complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează şi îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea şi facilitarea înstrăinării acţiunilor respective", notează procurorii în acelaşi referat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici