Viitor neutru. Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE

Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru planul său de a deveni neutru din punct de vedere climatic cel târziu în 2030.

157 afișări
Imaginea articolului Viitor neutru. Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE

Alături de alte nouă oraşe europene, Cluj-Napoca a primit joi, eticheta misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa, informează, vineri, Comisia Europeană.

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaştere a planurilor oraşelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic începând deja din 2030 şi vizează facilitarea accesului la fonduri publice şi private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv.

Oraşele care au primit eticheta sunt: Cluj-Napoca (România), Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz şi Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) şi Stockholm (Suedia).

„Felicit autorităţile din Cluj Napoca pentru strategia şi planurile propuse în cadrul Misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pe baza acestei propuneri, Clujul a primit eticheta de “Oraş al misiunii UE”, confirmând angajamentul autorităţilor locale pentru o dezvoltare sustenabilă a oraşului. Eticheta nu e doar simbolică, ci înseamnă şi facilitarea accesului la finanţări pentru proiectele cuprinse în planurile depuse la Comisia Europeană”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Eticheta misiunii UE este o recunoaştere a elaborării cu succes a unor contracte municipale privind schimbările climatice, care schiţează viziunea de ansamblu a oraşelor respective privind neutralitatea din punct de vedere climatic şi conţin un plan de acţiune, precum şi o strategie de investiţii.

Oraşele îşi elaborează contractele municipale privind schimbările climatice împreună cu părţile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat şi cu cetăţenii. Un prim grup de oraşe şi-a prezentat contractele în aprilie 2023. Comisia a evaluat contractele respective cu sprijinul unor experţi, inclusiv din cadrul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC). În urma unei evaluări pozitive, oraşele primesc eticheta misiunii UE, care este menită a facilita accesul la fonduri UE, naţionale şi regionale şi la alte surse de finanţare, în special la investiţii private.

Aceste zece oraşe deschid calea pentru altele care să se apropie mai repede de o tranziţie verde şi digitală echitabilă şi dau un exemplu de creare inclusivă în comun a unei politici la nivel local. În total, la misiunea UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic participă 100 de oraşe din UE, împreună cu încă 12 oraşe din ţări asociate la programul Orizont Europa.

Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare eficace a contractelor municipale privind schimbările climatice. Oraşele care au primit eticheta misiunii UE o pot folosi acum ca pe o dovadă a încrederii în planurile lor privind neutralitatea climatică, în special când abordează finanţatorii publici şi privaţi. Prin intermediul platformei misiunii, Comisia va continua să sprijine oraşele cu sfaturi practice şi programe de finanţare, precum un program-pilot în valoare de 32 de milioane de euro, combinat cu un program de înfrăţire. În prezent, până la 6 noiembrie, este deschisă o altă cerere de propuneri pentru oraşe-pilot, cu un buget de 20 de milioane de euro.

Indiferent dacă primesc sau nu eticheta misiunii UE, toate oraşele care şi-au prezentat contractele municipale privind schimbările climatice primesc feedback privind domeniile care ar putea fi mai bine dezvoltate, cu sprijinul platformei misiunii. Comisia se aşteaptă să primească mai multe contracte spre evaluare în octombrie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cluj-napoca,
eticheta,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici