Viitura pe Siret atenuată, cote istorice depăşite pe Dunăre la Brăila, Galaţi şi Feteşti

Viitura de pe Siret a fost atenuată prin salba de lacuri, însă au fost depăşite cotele pe Dunăre la Brăila, Galaţi şi Feteşti, presiunea apei asupra digurilor menţinându-se o lungă perioadă de timp, potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR).

363 afișări
Imaginea articolului Viitura pe Siret atenuată, cote istorice depăşite pe Dunăre la Brăila, Galaţi şi Feteşti

Viitura pe Siret atenuată, cote istorice depăşite pe Dunăre la Brăila, Galaţi şi Feteşti (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

Viitura de pe Siret a fost atenuată prin salba de lacuri, până în prezent lacurile deţinute de SC Hidroelectrica SA fiind exploatate în conformitate cu Regulamentele aflate în vigoare, se arată într-un comunicat de duminică al ANAR.

Astfel, debitul evacuat din acumularea Movileni nu a depasit 2.500 mc/s, în acumulările Răcăciuni şi Bereşti fiind atenuate şi tranzitate 98 de milioane de mc de apă. La un debit de 2.500 mc/s, nivelurile pe zona aval Movileni până la Şendreni s-au menţinut sub cota de coronament a digurilor (apa nu a trecut peste diguri).

În zona Şendreni este resimţită în continuare influenţa Dunării care intră pe cursul Siretului pe o lungime de aproximativ 20-25 de km în amonte.

În orele următoare, reprezentanţii Hidroelectrica vor încerca o reducere a debitelor în aval de Movileni până la 2.300-2.400 mc/s, care va fi menţinut/redus în funcţie de efectul precipitaţiilor înregistrate sâmbătă noaptea în bazinul hidrografic Siret, precum şi cele care sunt prognozate în continuare.

Echipele mixte ale "Apelor Romane", ISJU, Jandarmeriei şi Armatei continuă operaţiunile de supraînălţare şi consolidare a digului de la Şendreni, în zona de confluenţă a Siretului cu Dunărea.

În cursul zilei de sâmbătă, au ajuns materiale şi echipe suplimentare de la "Apele Române" pentru supraînălţarea şi consolidarea în continuare a digurilor din această zonă, venite din alte bazine hidrografice, în ajutorul ABA Siret, respectiv ABA Mureş, ABA Crişuri, ABA Argeş-Vedea, ABA Dobrogea-Litoral, ABA Banat.

Peste 400 de oameni de la "Apele Române" lucrează zi şi noapte pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor, alături de cei de la IJSU, Jandarmerie, Armată şi autorităţi locale.

Duminică, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 12.800 mc/s, fiind în scădere, comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunăre în ultima perioadă).

Pe sectoarele aval Porţile de Fier, nivelele sunt într-o uşoara creştere, cu 2-3 cm/zi. Astfel, Dunărea se situează peste cotele de pericol la staţiile Bechet - cu un nivel de 735 cm (+ 35 cm peste cota de pericol), Corabia - cu un nivel de 665 cm (+15 cm peste cota de pericol), Turnu Măgurele - cu un nivel de 650 cm (+ 41 cm peste cota de pericol), Feteşti cu un nivel de 732 cm (+ 22 cm peste cota de pericol), Cernavodă - cu un nivel de 678 cm (+ 38 cm peste cota de pericol), Hârşova - cu un nivel de 719 cm (+ 59 cm peste cota de pericol), Brăila - cu un nivel 704 cm (+ 39 cm peste cota de pericol), Galaţi - cu un nivel de 673 cm (+ 13 cm peste cota de pericol), Isaccea - cu un nivel 520 cm (+ 10 peste cota), Grindu - cu un nivel de 648 cm (+ 18 cm peste cota de pericol).

De asemenea, Dunărea se situează peste cotele de inundaţie la staţiile Zimnicea - cu un nivel de 744 cm (+ 1,40 metri peste cota de inundaţie), Giurgiu - cu un nivel 640 cm (+77 de cm peste cota de inundaţie), Olteniţa - cu un nivel de 630 cm (+83 cm peste cota de inundaţie), Chiciu-Călăraşi - cu un nivel de 672 cm (+ 52 cm peste cota de inudaţie), Călăraşi-Braţul Borcea - cu un nivel de 664 cm (+ 24 cm peste cota de inundaţie), Tulcea - cu un nivel de 431 cm (+ 21 cm peste cota de inundaţie).

Dunărea a depaşit cotele istorice din anul 2006 în trei secţiuni, respectiv Brăila cu 15 cm, Galaţi cu 11 cm şi Feteşti cu 12 cm.

Conducerea Administraţiei Naţionale "Apele Romane" s-a deplasat în zona Galaţi, la intrunirea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Deciziile CNSU vor fi comunicate şi îndeplinite în perioada imediat următoare de către ANAR.

Presiunea apei asupra digurilor se va menţine o lungă perioadă de timp, putând apărea evenimente neprevăzute. În continuare, echipele "Apelor Romane" îşi concentrează eforturile şi pentru consolidarea digurilor de la Dunăre, pe sectorul Feteşti-Brăila-Galaţi, Tulcea şi Delta Dunării, potrivit ANAR.

De aceea, Administraţia Naţională "Apele Române" reia recomandările către populaţie să se conformeze în totalitate indicaţiilor reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi Armatei, întrucât viaţa oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alertă maximă şi vigilentă.

De asemenea, specialiştii "Apelor Române" fac un apel către autorităţile locale şi echipele de voluntari să acorde sprijin în continuare în operaţiunile de supraînălţare a digurilor.

Paisprezece localităţi din şase judeţe - Argeş, Covasna, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Tulcea - au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, iar 56 de persoane au fost evacuate.

În ultimele 24 de ore, au fost afectate 450 gospodării, curţi şi anexe gospodăreşti şi 22 de locuinţe, informează, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici