Viktor Smagin, erou la Cernobîl, s-a sinucis la Moscova. A lăsat în urmă o scrisoare

Bolnav de cancer, fostul ingier-supraveghetor al centralei în fatidica zi de 26 aprilie 1986 şi-a cerut scuze familiei pentru gestul de a-şi lua zilele.

5000 afișări
Imaginea articolului Viktor Smagin, erou la Cernobîl, s-a sinucis la Moscova. A lăsat în urmă o scrisoare

Viktor Smagin, în vârstă de 75 de ani, socotit erou pentru intervenţia imediată avută asupra reactorului de la Cernobîl, când a încercat să oprească dezastrul nuclear, s-a sinucis la Moscova.

O sinucidere motivată de o boală care îl lăsase fără vlagă. Potrivit unor surse ruse, bărbatul a sărit de pe o clădire. Un zbor de la etajul al XIV-lea, unde se afla apartamentul lui.

„Astăzi a fost găsită o nouă tumoră, aşa că acum sunt cel puţin patru. Este imposibil să mă vindec, nu am destulă putere să o fac”, a scris el în scrisoarea lăsată în urmă, în care şi-a explicat acţiunile, cerându-şi scuze familiei. „Iertaţi-mă că vă părăsesc. Vă mulţumim pentru aceşti ani pe care i-am trăit împreună: au fost ani fericiţi. Îmi pare rău”.

„Mulţi au murit la spital”

Smagin a fost inginer şi supraveghetor al celui de-al patrulea reactor, cel al catastrofei care a avut loc pe 26 aprilie 1986. A fost acolo, pentru a stinge incendiul.

Un act eroic care l-a costat iradierea, urmată de o boală lungă. A scris în memoriile sale: „Mulţi dintre cei care au salvat staţia au primit doze letale de radiaţii şi au murit în spital”.

În acea noapte fatidică, a dormit profund şi nu auzise explozia. Când s-a trezit, şi-a dat imediat seama că s-a întâmplat ceva:

„Am înţeles că camera centrală a blocului al patrulea a fost distrusă. I-am ordonat soţiei mele să sigileze uşile şi ferestrele şi să nu lase copiii să iasă”.

Când a ajuns la faţa locului să ajute, Smagin şi-a dat seama de amploarea dezastrului: „În interiorul meu nu am vrut să cred ceea ce vedeam, dar înţelesesem deja că datorită minciunii, oamenii mor degeaba”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici