Virusul gripei aviare se poate transmite în mod indirect, de la mediu la om - raport

Virusul gripei aviare poate persista pe diferite suprafeţe şi în îngrăşămintele naturale, riscând astfel să contamineze indirect populaţia umană, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

1 afișare
Imaginea articolului Virusul gripei aviare se poate transmite în mod indirect, de la mediu la om - raport

Virusul gripei aviare se poate transmite în mod indirect, de la mediu la om - raport

Echipa OMS a examinat toate cazurile de gripă aviară descoperite la oameni, mai exact 350 de cazuri identificate în 14 ţări, soldate cu 217 victime începând cu 2003, descoperind că un sfert dintre acestea nu au nici o explicaţie medicală.

În majoritatea cazurilor, boala a fost declanşată de virusul transmis direct de la păsări, au conchis experţii în raportul lor, subliniind că o persoană poate infecta o alta în situaţii rare şi doar prin intermediul contactelor fizice intime.

"În cel puţin un sfert din cazurile de grupă aviară depistată la oameni, sursa expunerii este neclară, dar canalul de transmitere mediu-persoană rămâne o explicaţie posibilă", se arată în raportul echipei de cercetători condusă de medicul Frederik Hayden.

"Pentru unii pacienţi, singurul factor de risc identificat este vizitarea unei pieţe de păsări domestice vii", adaugă sursa citată.

Un alt factor de transmitere ar putea fi un fluid contaminat aflat pe diferite suprafeţe sau îngrăşămintele naturale de unde poate fi uşor transmis în cavitatea nazală şi bucală a persoanelor, au precizat experţii.

"Nu se ştie dacă infecţia generată de virusul gripei aviare începe în tractul gastrointestinal uman", au precizat aceştia. "În unele cazuri, afecţiunile digestive precedă simptomele respiratorii, iar virusul poate fi depistat în materia fecală", au adăugat ei.

"Băutul apei potabile şi asimilarea de alimente bine gătite nu sunt consideraţi factori de risc, dar ingestia produselor contaminate şi înotul în apă contaminată ar putea prezenta un risc", a avertizat echipa OMS.

"După expunerea la păsări infectate, perioada de incubaţie pare să fie de şapte zile sau mai puţin iar în unele cazuri între două şi cinci zile", au precizat experţii.

Virusul provoacă pneumonie iar analizele au demonstrat că infecţia este mereu sau în majoritatea cazurilor însoţită de simptome. Odată contractat, virusul ucide circa 61 la sută dintre persoanele infectate într-o perioadă de nouă-zece zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici