Voicu: Îl bănuiesc pe Băsescu de dezinteres faţă de problema romilor; Sarkozy e un fel de Băsescu

Deputatul PSD Mădălin Voicu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că îl bănuieşte pe şeful statului, Traian Băsescu, de pasivitate şi dezinteres faţă de problema romilor, el apreciind şi că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, "este un fel de Băsescu".

32 afișări
Imaginea articolului Voicu: Îl bănuiesc pe Băsescu de dezinteres faţă de problema romilor; Sarkozy e un fel de Băsescu

Voicu: Îl bănuiesc pe Băsescu de dezinteres faţă de problema romilor; Sarkozy e un fel de Băsescu (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Eu îl bănuiesc pe Traian Băsescu de pasivitate şi de dezinteres vizavi de etnia romilor. El pasează vina pe organizaţiile de romi care desfac, nu construiesc o strategie", a spus Mădălin Voicu, apreciind că prima responsabilitate faţă de problema romilor revine României.

El a arătat că, pe lângă neglijenţa statului român, majoritatea ONG-urilor care se ocupă de problemele romilor promovează, din păcate, o discriminare artificială a acestora.

"Sigur că etnia are obligaţii, dar are şi scuze, în sensul că în ultimii 70-80 de ani problema romilor nu a fost luată în serios şi nu a fost tratată cu măsură. Ţiganii au redevenit mai activi după 1989, dar pe lângă neglijenţa statului vizavi de această problemă, există ONG-uri ale romilor care, în loc să facă eforturi pentru a rezolva problemele lor, mai curând pun paie pe foc, pentru că, dacă mâine problema romilor s-ar fi rezolvat, ei îşi pierd fondurile şi activitatea muncii. Multe organizaţii ale romilor, dacă nu chiar majoritatea, promovează ideea de a scoate în relief un gen de discriminare sau o formă de xenofobie care este artificială", a spus Mădălin Voicu.

El a precizat că, astfel stând lucrurile, Traian Băsescu are "o jumătate de dreptate".

"Dacă luăm în consideraţie faptul că obligaţiile noastre aici, în ţară, sunt majore şi ar trebui să fie foarte serios tratate, atunci Traian Băsescu este co-vinovat, pentru că comportamentul său ca preşedinte, indiferent că prerogativele îi permit sau nu, era să indice o cale, o reţetă, o formulă ca problema romilor să fie rezolvată de Guvern, aici, în ţară, ca după aceea să putem vorbi despre efectele muncii noastre în afară", a opinat Mădălin Voicu.

El a mai arătat că atitudinea autorităţilor fraceze faţă de romi este foarte aproape de "un fel de fascism" şi a susţinut că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este "un fel de Băsescu".

"Sarkozy este un fel de Băsescu pentru că şi el este eretic, şi Berlusconi la fel. Ei sunt cam pe aceeaşi matriţă şi atunci sigur că comportamentele acestor personaje devin ca o chestie viscerală. Ei urăsc, ei nu vor să repare sau să construiască ceva, ei urăsc anumite grupuri de persoane sau etnii", a susţinut deputatul PSD.

Mădălin Voicu a precizat că este foarte mirat de faptul că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se comportă ca un "tip de sorginte hipernaţionalistă", în condiţiile în care nu este francez, ci evreu ungur.

"Ceea ce mă miră foarte tare este că Sarkozy, şi el, la rândul lui, fiind evreu ungur, deci nefiind francez, având în istoria sa familiară faptul că tatăl său a fugit din Ungaria în libertate către Franţa, ar trebui să înţeleagă cu sunt anumite persoane care aleg exodul, să plece migrând - nu pentru că sunt ţigani, că aşa tot poporul român este nomad, că pleacă doctori, profesori - din nevoia de a găsi în altă parte un loc de muncă şi un trai decent. Sarkozy, cu siguranţă, a uitat care este originea sa şi atunci se comportă ca un tip de sorginte hipernaţionalistă", a arătat Mădălin Voicu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR 1, că Guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european în privinţa returnării în România a romilor cetăţeni români.

"În acelaşi timp, nu putem pune responsabilitatea numai la Guvernul francez. Este o mare responsabilitate şi la noi, sunt cetăţenii noştri, dar cea mai mare responsabilitate este chiar la romi. Într-o Europă civilizată, fiecare este responsabil pentru soarta lui", a precizat Traian Băsescu.

El a menţionat că, în România, romii au locuri rezervate în toate tipurile de şcolarizare, inclusiv la facultăţi. "Nimeni nu îi opreşte ca în loc să îşi trimită copiii la cerşit să îi trimită la şcoală", a adăugat el.

"Aici eu nu sunt adeptul populismului. Vai, iată, cetăţenii români sunt expulzaţi abuziv din Franţa. Noi poate n-am făcut suficient, dar primul care este responsabil de soarta sa este cetăţeanul", a mai spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, efortul major al României este să nu afecteze relaţia româno-franceză. "Avem un parteneriat strategic cu Franţa. Există un document politic extrem de important, care pe multe alte paliere funcţionează", a precizat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici