Vot pe articole privind eutanasierea câinilor fără stăpân: Autorităţile vor consulta populaţia

Deputaţii au adoptat, luni, pe articole, Ordonanţa privind gestionarea câinilor fără stăpân, în forma Comisiei de Administraţie, care prevede că eutanasierea câinilor va fi decisă de administraţia locală după consultarea cetăţenilor din localitate, votul final, secret, urmând să fie dat marţi.

440 afișări
Imaginea articolului Vot pe articole privind eutanasierea câinilor fără stăpân: Autorităţile vor consulta populaţia

Vot pe articole privind eutanasierea câinilor fără stăpân: Autorităţile vor consulta populaţia (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Deputaţii au adoptat pe articole proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, în forma de la Comisia de administraţie.

Decizia finală asupra acestui proiect de lege se va lua marţi, prin vot electronic secret, conform unei decizii a Biroului permanent şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor a elaborat, la jumătatea lunii septembrie, un nou raport la proiectul de lege privind câinii fără stăpân, stabilind că eutanasierea câinilor va fi decisă de administraţia locală, numai după consultarea cetăţenilor din localitatea respectivă.

Deputaţii PSD şi PNL au pledat, luni, pentru sterilizarea acestor câini, acuzându-i pe cei de la PDL şi UDMR că doresc "uciderea celui mai bun prieten al omului", iar, în replică, deputaţii puterii au spus că opoziţia crea să câştige capital electoral pe spatele câinilor.

Aura Vasile (PSD) a spus că ordonanţa trebuie retrimisă din nou la comisie. "Este vorba de un animal, iar, cum se spune din bătrâni, un câine, pentru o mângâiere, este în stare să-şi dea viaţa, nu omul", a spus reprezentantul PSD.

Eugen Nicolăescu (PNL) a afirmat că "cei de la PNL, prin vocea lui Mircea Toader, doresc omorârea câinilor", iar liberalul Cristian Adomniţei a susţinut ideea sterilizării câinilor comunitari şi a amintit cazul de la Botoşani, unde, în padoc, 300 de câini "au fost ucişi mişeleşte, în mod barbar cu parul".

"Nu mai vreau să aud poveşti cu copii care dau foc la pisici pentru distracţie", a adăugat Adomniţei.

Social-democratul Victor Socaciu a spus că a simţit compasiune pentru aceste animale neajutorate şi a făcut un apel la parlamentarii PDL şi UDMR să-şi asume responsabilitatea şi să spună dacă vor să omoare câinii.

Deputatul PDL Mircea Toader a pledat pentru adoptarea ordonanţei şi a spus că este corect ca autorităţile locale şi cetăţenii să decidă în legătură cu gestionarea câinilor fără stăpâni şi că este vorba de o "problemă mediatică".

Marton Arpad (UDMR) a spus că parlamentarii care vor vota pentru amânarea luării deciziei în acest caz, îi vor avea pe conştiinţă pe oamenii care vor fi sfâşiaţi de câini.

Cătălin Croitoru (PDL) a acuzat opoziţia că doreşte să câştige capital electoral "pe spatele câinilor".

Deputaţii au respins, prin vot, propunerea de retrimitere la comisie a Ordonanţei şi au adoptat actul pe articole, urmând să dea votul final în şedinţa de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici