Vrancea: Aproape 200 de case pentru sinistraţi nu s-au mai construit

Aproape 200 de case pentru care Guvernul a alocat bani şi materiale necesare refacerii după inundaţiile din anii 2005 şi 2007, din judeţul Vrancea, nu au mai fost reconstruite, a declarat, luni, prefectul Raluca Dan.

55 afișări
Imaginea articolului Vrancea: Aproape 200 de case pentru sinistraţi nu s-au mai construit

Vrancea: Aproape 200 de case pentru sinistraţi nu s-au mai construit (Imagine: Mediafax Foto)

Prefectul de Vrancea, Raluca Dan, susţine că din raportul preliminar întocmit de comisiile formate special pentru a verifica dacă acele locuinţe au fost reconstruite sau nu reiese că, în realitate, aproape 200 de case nu s-au mai construit. Raluca Dan a declarat că la Instituţia Prefectului nu există niciun document din care să reiasă că materialele alocate de Guvern în anii 2005 şi 2007 pentru refacerea unor locuinţe afectate de inundaţiile din anii respectivi au ajuns la beneficiari.

Prefectul a adăugat că nu există note de fundamentare prin care conducerea Prefecturii de la acea vreme să fi justificat solicitările făcute către Guvern.

"La Instituţia Prefectului nu există documente că s-a urmărit dacă materialele alocate s-au folosit în scopul pentru care au fost date, respectiv reconstrucţia şi repararea unor case. Din documentele solicitate autorităţilor locale şi confruntate cu acte luate de la minister a reieşit că aproximativ o sută de case nu au fost construite", a precizat prefectul de Vrancea.

Raluca Dan susţine că din raportul preliminar întocmit de comisiile formate special pentru a verifica dacă acele locuinţe au fost reconstruite sau nu reiese că, în realitate, este vorba despre aproape 200 de case care nu au mai fost reconstruite, şi nu doar despre o sută, aşa cum se crezuse în prima fază.

"În urma dispoziţiei Corpului de Control de a verifica dacă acele case au fost construite, am înfiinţat patru comisii formate din specialişti care au finalizat controlul la data de 15 mai. Din informaţiile preliminare pe care le am, se pare că în teren nu se regăsesc două sute de case, şi nu o sută, aşa cum s-a crezut iniţial", a mai afirmat prefectul de Vrancea, Raluca Dan.

Fostul prefect de Vrancea Ion Oprea, actual subprefect, a declarat că nu se pune problema dispariţiei unor case şi că, mai degrabă, se poate discuta despre nefinalizarea sau neînceperea lucrărilor de construcţie a caselor "din motive obiective".

Oprea a mai precizat că nu era obligaţia Guvernului, şi nici a Instituţiei Prefectului să construiască case pentru sinistraţi.

"Toate materialele de construcţie primite de la Guvern au fost direcţionate autorităţilor locale conform unui grafic stabilit de Guvern. Primăriile sunt cele care au distribuit aceste materiale în mod direct familiilor afectate, şi nu Instituţia Prefectului", a mai spus Oprea.

În urmă cu o lună, după un control efectuat la Prefectura Vrancea, Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor a constatat lipsa a o sută de case care ar fi trebuit construite în perioada 2005-2007 pentru sinistraţi. Verificările încrucişate efectuate de membrii Corpului de Control în actele de la Prefectură şi de la primăriile din judeţ au scos la iveală lipsa caselor respective din evidenţele administraţiilor locale. Deşi în perioada respectivă s-au alocat bani şi materiale, locuinţele pentru sinistraţi nu figurează ca fiind construite şi lipsesc din evidenţe.

Pentru clarificarea situaţiei, s-a dispus constituirea unor comisii mixte formate din funcţionari ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Gărzii Financiare care să verifice cum au fost folosiţi banii şi materialele alocate pentru casele sinistraţilor. Asemenea controale vor fi făcute în toate primăriile care au beneficiat de bani şi materiale de construcţii pentru sinistraţi.

În judeţul Vrancea, în timpul inundaţiilor din 2005, au fost distruse 1.126 de case, iar 1.968 au fost avariate. Guvernul a acordat materialele necesare pentru refacerea din temelii a 849 de locuinţe şi consolidarea altor 513 locuinţe. De asemenea, în 2007, inundaţiile au distrus 165 de locuinţe, iar alte 18 au fost avariate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici