Vremea caldă afectează tradiţiile. Crucea de gheaţă pentru slujba de Bobotează de la Galaţi a fost făcută într-o cameră frigorifică

Tradiţionala cruce de gheaţă care va fi folosită în timpul slujbei de Bobotează de la Galaţi a fost construită într-un laborator al unei firme din oraş, din cauza vremii deosebit de calde pentru această perioadă a anului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

614 afișări
Imaginea articolului Vremea caldă afectează tradiţiile. Crucea de gheaţă pentru slujba de Bobotează de la Galaţi a fost făcută într-o cameră frigorifică

Crucea de gheaţă tradiţională pentru slujba de Bobotează de la Galaţi a fost făcută într-o cameră frigorifică

Vremea caldă a stricat planurile Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galaţi, astfel că tradiţionala cruce de gheaţă care va fi folosită în timpul slujbei de Bobotează a fost construită într-un laborator al unei societăţii comerciale din oraş. Pentru a avea o rezervă, cei de la camera frigorifică au confecţionat două cruci.

Realizarea unei cruci de gheaţă reprezintă o tradiţie veche la Dunărea de Jos. De obicei, crucea înaltă de 1,5 metri este realizată afară, apa fiind lăsată să îngheţe în matriţele pregătite de Arhiepiscopie.

Anul acesta, crucea principală şi rezerva sa sunt pregătite într-un laborator al unei firme din oraş.

Apa din formele Arhiepiscopiei este ţinută la minus 18 de grade Celsius, timp de două zile, iar crucile de gheaţă vor rămâne în depozitul frigorific până luni, de Bobotează.

La Galaţi, slujba de Bobotează va avea loc luni, pe faleza Dunării.

În timpul evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian va săvârşi slujba de sfinţire a apei, inclusiv a crucii de gheaţă.

Momentul culminant al ceremoniei este aruncarea Sfintei Cruci şi ridicarea ei din apele Dunării de către un înotător curajos. Pentru acest ritual este folosită o cruce de lemn care poate fi transportată de cei care se aruncă în apă.

În fiecare an, mai mulţi bărbaţi se înscriu la concurs, ritualul având scopul de a ierta păcatele oamenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici