Zacuscă-record la "Festivalul Toamnei" din Arad - GALERIE FOTO

Mii de porţii de zacuscă de cartea recordurilor şi concerte de muzică populară îi aşteaptă pe arădeni la "Festivalul Toamnei", care a început vineri, pentru pregătirea preparatului culinar folosindu-se câteva sute de kilograme de legume pregătite de voluntari români şi străini.

455 afișări
Imaginea articolului Zacuscă-record la "Festivalul Toamnei" din Arad - GALERIE FOTO

Zacuscă-record la "Festivalul Toamnei" din Arad

Vezi GALERIA FOTO de mai jos

În municipiul Arad, "Festivalul Toamnei" a început vineri şi şi ţine până sâmbătă inclusiv. Pe lângă spectacolele de muzică populară, atracţia festivalul este zacusca preparată în mii de porţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, celebrul bucătar din vestul ţării,Mihai Uica , va fi prezent la eveniment, unde prepară o zacuscă uriaşă alături de voluntari arădeni şi străini, prezenţi ]n stagiul de voluntariat prin programul Erasmus+. Nu mai puţin de cinci mii de porţii de zacuscă vor fi preparate şi servite în cursul zilei de sâmbătă. Pregătirile pentru zacusca uriaşă au început încă de vineri, când voluntarii participă la semi-prepararea ingredientelor necesare.

"Vrem să să promovăm folclorul şi partea culinară şi facem o zacuscă uriaşă din peste 800 de kilograme de vinete, 300 de kilograme de ceapă, 400 de kilograme de ardei gras şi multe alte, multe alte ingrediente, un record de premieră naţională. Mii de porţii vor fi gustate gratuit, iar zacusca ce va rămâne va fi pusă special în borcane mici cu etichetă "Festivalul Toamnei" şi ulterior o vom da voluntarilor şi celor care au activităţi la Centrul Judeţean de Voluntariat. Produsele care alcătuiesc zacusca sunt preparate de către voluntari români şi străini timp de două zile: vineri şi sâmbătă. Zacusca se va servi sâmbătă cu începere de la ora 16.00. Avem 10 cazane, cătlane, de 50-60 de litri şi un cazan mai mare, de 150 de litri", a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul Centrului Judeţean de Voluntariat Arad, Glad Varga.

Organizatorii promit să continue festivalul cu alte produse româneşti.

"Am ales zacursa anul acesta pentru că este un produs tradiţional românesc, se întâmplă toamna. Am avut de ales între sarmale şi modul în care se face ţuica. Anul acesta am ales zacusca pentru prima ediţie din considerente de buget şi timp efectiv de lucru, la anul vom încerca altă variantă cu un alt produs românesc, sută la sută românesc", a mai declarat corespondentului MEDIAFAX directorul Centrului Judeţean de Voluntariat Arad, Glad Varga.

Spectatorii au parte şi de concerte de muzică populară. Vineri, în faţa publicului evoluează ansamblul folcloric Crăişorii, ansamblul folcloric Arădeana, Adrian Gancea, Maria Raşca, Ştefan Muntenaş şi Sava Negrean Brudaşcu. Sâmbătă, pe scena vor urca: ansamblul folcloric Doina Mureşului, Daniela Dudaş, Aurel Ungur, Liliana Bîtea, Paula Paşca şi Cristian Pomohaci.

Intrarea este gratuită, aşa cum este şi zacusca pe care participanţii o vor putea savura. Evenimentul are loc vineri şi sâmbătă la baza sportivă Constructorul de pe malul Mureşului, cu începere de la ora 16.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean de Voluntariat Arad, Asociaţia Educatio, Centrul Municipal de Cultură Arad şi Poliţia Locală Arad.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici