Video Zboruri demonstrative în deschiderea BSDA, la Romaero - VIDEO

Expoziţia BSDA s-a deschis, marţi, la Romaero, la eveniment fiind prezenţi numeroşi ambasadori şi oficiali ai MApN, dar şi oameni de afaceri care au putut asista, în primele ore după deschidere, la zboruri demonstrative ale unui MiG 21 LancerR şi ale unei nave Spartan, Alenia.

284 afișări

În curtea Romaero au fost expuse avioane şi elicoptere, punctul de atracţie constituindu-l cele două F16 aduse de la comandamentul american din Italia.

Un avion MiG 21 Lancer aflat în dotarea Aviaţiei militare române a zburat timp de câteva minute executând o serie de mişcări spectaculoase care au atras atenţia participanţilor la expoziţie. După zborul acestuia a urmat o demonstraţie a unei aeronave C-27J Spartan de la Alenia. Mult mai silenţioasă comparativ cu MiG, aeronava a executat o serie de mişcări spectaculoase, inclusiv tonouri, în pofida faptului că este o navă mare pentru transport scurt-mediu curier.

Giuseppe Giordo, preşedinte şi CEO al Alenia North America, prezent la eveniment, a declarat într-o conferinţă de presă organizată în interiorul unui avion C-27J Spartan că firma sa a decis "să nu împrăştie vorbe, ci să vină efectiv cu două avioane în România". "Cred că este o demonstraţie a ceea ce face Alenia pentru România", a spus el, adăugând că avioanele vor fi menţinute la Bucureşti împreună cu o echipă tehnică ce se va ocupa de tranziţia piloţilor români pe aceste aeronave.

"Un al treilea avion este pregătit de livrare iar principalul obiectiv este începerea pregătirii piloţilor", a spus Giordo, potrivit căruia contractul încheiat cu autorităţile române vizează furnizarea a şapte aeronave contra sumei de 216 milioane de euro cu o ofertă de offset de 80% din valoarea tranzacţiei.

La rândul său, şeful SMFA, generalul Stanciu, care a vizitat aeronava expusă la Romaero, a spus că anul viitor va fi posibil ca trupele româneşti să ajungă în teatre la bordul aeronavelor Spartan, în care intră, cu echipament, până la 50 de militari.

La expoziţia internaţională Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) sunt de asemenea expuse avioane IAR 99 Şoim, elicoptere Puma 330 Socat, precum şi un avion Hercules C130. De asemenea, Eurocopter a expus toată gama de elicoptere la BSDA.

Expoziţia nu a prilejuit însă doar un spectacol aerian, printre cele 180 de firme din 17 state prezente numărându-se şi importanţi producători de echipamente militare terestre. Astfel, o premieră a constituit-o prezenţa Otokar, principalul furnizor de vehicule tactice blindate al armatei Turciei.

Este de asemenea prezent la expoziţie grupul polonez Brumar, specializat în producţia de muniţie, radare, rachete şi armuri. La BSDA 2010 participă şi Kongsberg Defense and Aerospace, principalul producător norvegian de torpile, Aeromaritime SystemBau, furnizor de tehnologie de comunicaţie, producătorul austriac de pistoale Glock şi compania Terma A/S din Danemarca.

Compania Lockheed Martin este prezentă la expoziţie cu două avioane F-16, dar aceasta nu este singura prezenţă americană deoarece la BSDA participă şi Raytheon, producător de rachete defensive, şi ITT, producător de echipamente electronice militare.

O altă premieră în ceea ce priveşte participarea la BSDA este Daewoo-Mangalia Heavy Industries, care a construit în ultimii 12 ani peste 130 de vase şi a reparat 300 de vase, potrivit organizatorilor expoziţiei.

Dintre companiile româneşti prezente la expoziţie fac parte Romarm, Elprof, IOR, UTI, Aerostar şi Romaero. Compania Romtehnica va organiza întâlniri de afaceri în marja evenimentului.

De asemenea, Academia Tehnică Militară, MAI şi categoriile de forţe ale Armatei au standurile lor la BSDA.

Consorţiul Eurofighter şi grupul suedez Saab au hotărât să nu participe la BSDA, ca urmare a deciziei CSAT de a recomanda achiziţionarea de avioane F-16 la mâna a doua.

Expoziţia a fost deschisă începând de marţi, de la ora 12.00, publicului larg, în doar o oră formându-se o coadă din câteva persoane, dintre care unele cu copii, care aşteptau să treacă de controlul de securitate. Accesul este gratuit, fiind însă necesară înscrierea prealabilă pe Internet, pe site-ul expoziţiei: www.bsda.ro

Pentru cei care nu pot să se înscrie online, va fi necesară prezentarea la intrare cu un act de identitate şi cu o carte de vizită, potrivit lui Sebastian Tudor, director general al firmei TNT Productions, principalul organizator al evenimentului.

BSDA se va desfăşura în perioada 13-15 aprilie la Romaero Băneasa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici