Zece clinici private au fost verificate de Direcţia de Sănătate Publică. O unitate a fost închisă şi trei au activitatea suspendată

DSP a verificat zece clinici private din Capitală, după ce apărut în spaţiul public cazul falsului chirurg italian, iar în urma acţiunii, o unitate a fost închisă, activitatea pentru trei a fost suspendată, fiind aplicate şi amenzi în valoare de 72.200 lei. Totodată, au fost depuse şi plângeri penale.

2282 afișări
Imaginea articolului Zece clinici private au fost verificate de Direcţia de Sănătate Publică. O unitate a fost închisă şi trei au activitatea suspendată

Direcţia de Sănătate Publică a verificat zece clinici private: O unitate a fost închisă şi trei au activitatea suspendată

„Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a anunţat Ministerul Sănătăţii că a verificat 10 unităţi sanitare private din municipiul Bucureşti, ca urmare a apariţiei în mass-media a informaţiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar şi a informaţiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziţie. Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activităţii pentru alte 3 clinici medicale şi au aplicat sancţini contravenţionale în valoare de 72 200 de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfăşura activitate medicală, una dintre unităţi fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfăşurându-se activităţi de import-export (comerţ cu ridicata de produse farmaceutice).

Acolo unde au fost aplicate sancţiuni financiare şi închis/suspendat activitatea au fost înregistrate mai multe nereguli, dintre care:

- nerespectarea structurii spaţial funcţionale;

- prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;

- se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;

- nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;

- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depăşit.

- lipsa din dotarea unităţiilor a produselor biocide specifice dezinfecţiei mîinilor personalului şi instrumentarului;

- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;

- lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate;

- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;

- existenţa materialelor sanitare şi a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.

- lipsă grafice zilnice orare cu operaţiunile de curăţenie/dezinfecţie efectuate pentru fiecare încăpere şi între intervenţii.

- nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienţi);

- nerespectarea de către personal a precauţiunilor universale, protocoalele şi procedurile de lucru;

- identificarea în sala de operaţii de instrumentar şi material moale nesterile (cu termen de valabilitate depăşit).

„La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizaţiei sanitare de funcţionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal şi nici iluminatul natural.

„În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultaţii medicale deşi avea emisă Decizia de Suspendare a Activităţii nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfăşurare, ele nefiind finalizate. Conducerea DSPMB a anunţat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaţilor care au întocmit şi verificat codurile de parafă”, mai arată sursa citată.

Demersul vine după ce în spaţiul public a apărul cazul lui Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase. Acesta se află în arest preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici