Zece judeţe vor avea soluri aride din cauza încălzirii globale

Zece judeţe din România vor avea soluri aride în următorii 20 de ani, din cauza încălzirii globale, producţia cerealieră urmând să scadă cu 40 de procente faţă de cea actuală, a declarat, sâmbătă, la Craiova, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

Urmărește
1351 afișări
Imaginea articolului Zece judeţe vor avea soluri aride din cauza încălzirii globale

Zece judeţe vor avea soluri aride din cauza încălzirii globale (Imagine: Luiza Puiu/MediafaxFoto)

"Deşertificarea face parte dintr-o ecuaţie cu multe necunoscute care se cheamă încălzirea globală, căreia nu i-am dat mare atenţie şi se pare că a venit momentul să ne trezim. Cel mai cuprinzător studiu privind efectele încălzirii globale arată că zece judeţe ale ţării vor devenii aride în următoarele două decenii", a declarat ministrul Mediului.

Zonele cele mai afectate de fenomenul deşertificării vor fi cele din Lunca Dunării.

"Lucrarea efectuată de specialişti din mai multe instituţii de specialitate arată că partea sudică a continentului va suferi din cauza încălzirii globale iar solurile din aceste zone riscă să devină aride. În ţara noastră, cele mai afectate regiuni vor fi de la vest la est, Banatul, Oltenia, estul Munteniei şi Dobrgea cu prelungire pe sudul Moldovei", a spus Nemirschi.

Nivelul producţiei agricole va scădea în următorii 20 ani

"Modificările la nivelul solului şi al climei vor avea influenţe asupra culturilor agricole, astfel peste 20 de ani se estimează că producţia cerealieră va fi de 60 la sută din cea obţinută acum. Acest gen de culturi se vor muta către zone atipice ale Europei, precum Germania şi Polonia", a mai spus Nemirschi.

El afirmă că una din soluţiile de luptă împotriva deşertificării rămâne împădurirea zonelor afectate de fenomenul deşertificării.

"Am încercat să echilibrez puţin zona fondului de mediu. Banii încasaţi din taxa auto erau dirijaţi spre celebrul program «Casa Verde» pe care l-am oprit şi atunci am comutat o parte din bani spre împădurire şi perdele forestiere", a mai spus Nemirschi..

Ministrul Mediului consideră că o altă soluţie este dată de reluarea irigărilor pe suprafeţe mari agricole.

"Va trebui să reluăm studiile privind irigaţiile, nu neapărat pe sistemele clasice, astfel încât să încercăm să stopăm fenomenul deşertificării care oricum merge înainte şi să ne pregătim de ce se va întâmpla peste zece ani", a mai spus Nemirschi.

Geoană: Trebuie să începem lupta împotriva deşertificării

"La iniţiativa noastră vom începe o campanie agresivă de luptă împotriva deşertificării din Lunca Dunării. Este un subiect care nu afectează doar Doljul, Oltul, ci afectează multe zone din România. Este clipa ca, împreună cu Guvernul României, cu fondurile europene să începem un efort sistematic de luptă împotriva deşertificării", a spus Geoană.

Conform sursei citate, în 2009, vor fi continuate lucrările de reabilitare a sistemelor de irigaţii.

"Amenajările de irigaţii din Sistemul Sadova-Corabia, inclusiv în faimoasa zonă a Dăbulenilor, începută în 2004 cu Banca Mondială, va continua în mod susţinut. Ca urmare a formării colectivului format la Guvern în 2009, se va realiza un program de reabilitare, finalizat în trimestrul patru al 2009, devansat faţă de programul iniţial, în care peste 7.000 hectare vor fi irigate în acest an. Ceea ce înseamnă că în sfârşit agricultura în această zonă importantă a României va continua de o manieră accelerată", a mai spus Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici