Zece persoane care au gripă porcină sunt internate în stare gravă la Iaşi

Zece persoane diagnosticate cu virusul gripal A/H1N1 sunt internate în stare gravă la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, cinci dintre acestea, între care şi o femeie din judeţul Neamţ care a născut prin cezariană, fiind ventilate mecanic,.

36 afișări
Imaginea articolului Zece persoane care au gripă porcină sunt internate în stare gravă la Iaşi

Zece persoane care au gripă porcină sunt internate în stare gravă la Iaşi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse medicale, femeia din judeţul Neamţ a fost adusă în stare gravă la spitalul ieşean, cu gripă cu virusul A/H1N1, fiind şi însărcinată, iar medicii au decis că aceasta trebuie supusă rapid unei intervenţii chirurgicale de cezariană.

Medicii susţin că operaţia a fost efectuată de o echipă complexă de medici anestezişti, obstetricieni şi neonatologi. Bebeluşul, care cântăreşte trei kilograme, are probleme de respiraţie, însă virusul de tip nou nu a fost până acum confirmat în cazul acestuia.

Mama copilului este internată la secţia de terapie intensivă din cadrul Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi şi respiră cu ajutorul aparatelor, au susţinut sursele citate.

Alte nouă persoane infectate cu noul virus gripal erau internate, marţi, în stare gravă la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, au mai menţionat sursele citate.

În ultimele 24 de ore, în municipiul Iaşi au fost confirmate alte şase cazuri de gripă A/H1N1, pacienţii fiind cinci adulţi şi o elevă de clasa a III-a.

"Un caz de gripă a fost confirmat la o elevă din clasa a III-a de la Şcoala Generală nr. 9 din Iaşi. Activitatea de învăţământ la această clasă a fost suspendată pentru o perioadă de şapte zile. Alte cinci cazuri de gripă de tip AH1N1 se înregistrează la persoane adulte din Iaşi. Toţi pacienţii sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, Marius Voicescu.

Primul deces prin gripă nouă a fost confirmat, luni, la un bărbat din Siret.

Care sunt simptomele gripei porcine?

  • febra,
  • oboseala,
  • inapetenţa,
  • tuse,
  • durere în gât.

Ce măsuri de igienă sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripa porcină?

  • acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după utilizare;
  • spălaţi frecvent mâinile cu apă şi sapun, în special după ce strănutaţi sau tuşiţi; soluţiile pe bază de alcool pentru spălarea mâinilor pot fi utile;
  • evitaţi atingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poate răspândi pe această cale;
  • încercaţi să evitaţi contactul strâns cu persoane bolnave;
  • dacă va îmbolnăviţi de gripă, staţi acasă şi nu mergeţi la serviciu sau şcoală, limitând astfel contactul cu alte persoane bolnave

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici