EXCLUSIV   Zeci de bebeluşi pot muri în spitalul de copii Marie Curie, din cauza lipsei de fonduri

  • Medicul Cătălin Cârstoveanu spune că banii destinaţi tratării bebeluşilor din secţia de ATI s-au terminat de o lună.
  • Dr. Cârstoveanu: Am făcut memoriu la Minister, degeaba, am 25 de copii în aşteptare, 2 sunt peste capacitate, 30 de copii au murit în aşteptare.
3567 afișări
Imaginea articolului Zeci de bebeluşi pot muri în spitalul de copii Marie Curie, din cauza lipsei de fonduri

Zeci de bebeluşi mor în spitalul de copii Marie Curie, din cauza lipsei de fonduri

Ne mor bebeluşii din cauza bolilor grave, pentru că statul nu este în stare să asigure banii pentru îngrijirea lor. Medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul Marie Curie, a vorbit în exclusivitate cu jurnaliştii Aleph despre situaţia disperată din spital. Fondurile destinate tratamentului micilor pacienţi de pe secţie s-au terminat de o lună de zile, iar responsabilii din Ministerul Sănătăţii nu au rezolvat nici acum problema.

Zeci de copii pot muri oricând din cauza acestei nereguli grave. Vorbim despre cea mai mare secţie de reanimare neonatală din ţară, unde ajung bebeluşi cu afecţiuni foarte grave care trebuie operaţi, precum cele cardiovasculare şi neurologice.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie: În momentul acesta avem doi pacienţi peste capacitate şi 25 în aşteptare şi asta înseamnă că va trebui să restrângem urgent activitatea. De când am dat drumul la aplicaţie au murit 30 de bebeluşi în aşteptare. Asta înseamnă că toţi cei care aşteaptă au probleme grave.

Medicul Cătălin Cârstoveanu spune că, în Europa, îngrijirea unui nou-născut cu boli grave costă între 3.000 şi 5.000 de euro, dar că, la noi, costurile sunt mai mici. Specialistul este de părere că întreg sistemul nu trebuia blocat numai pe gestionarea bolii COVID-19.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie: Unii spun că nu trebuie să vorbim, dar nu pot să accept lucrul acesta, că iarăşi, şi aşa nu facem pentru toţi din ţară, acum să tăiem şi mai mult lucrurile, să nu-i primim, şi să isterizăm o groază de colegi, să sune şi să le spunem că nu avem bani, de fapt. Eu am trimis la Direcţia Medicală, cei care au programele în subordine, care au acţiunile prioritare în subordine, am sunat-o personal pe doamna, vezi că-ţi trimit un memoriu, l-am sunat şi pe şeful de la urgenţe, am spus, am terminat banii, ce fac? Am văzut suma pentru COVID-19, colosal, mai mult decât la acţiuni prioritare, ce facem fraţilor? Vreau să văd, ce faceţi pentru COVID-19?

Amalia Şerban, şefa Direcţiei Medicale  din Ministerul Sănătăţii, spune că se vor aloca bani în viitorul apropiat, şi că mai multe spitale sunt în aceeaşi situaţie. Asta deşi medicul Cârstoveanu a trimis memoriu spre Minister încă de luna trecută, atrăgând atenţia că banii sunt insuficienţi.  

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici