Zeci de monumente funerare ale evreilor au fost vandalizate în Huşi

Peste 70 de monumente funerare din cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, au fost vandalizate, reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic solicitând autorităţilor române să ia toate măsurile pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi.

310 afișări
Imaginea articolului Zeci de monumente funerare ale evreilor au fost vandalizate în Huşi

Zeci de monumente funerare ale evreilor au fost vandalizate

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, dr. Aurel Vainer, la începutul săptămânii trecute un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse.

„În numele conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, preşedintele Federaţiei îşi exprima indignarea sa totală, însoţite de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse. În prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului”, se arată în comunicatul citat.

Dr. Aurel Vainer este de părere că nu este admisibil ca în România de azi, „stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorităţii, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor”.

Reprezentanţii Federaţiei cer autorităţilor române, să ancheteze cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi şi să îi pedepsească potrivit legii.

„Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România”, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici