Zisu: Câţiva angajaţi ar fi "călcat pe bec". Aici începe şi se termină calitatea mea în dosar

Senatorul Ionuţ Zisu, trimis în judecată pentru evaziune fiscală în comerţul cu ţigări, susţine că este nevinovat şi că, după spusele procurorilor, "câţiva angajaţi" ai săi de la vremea respectivă "au călcat pe bec", el adăugând: "Aici începe şi aici se termină calitatea mea în dosar".

871 afișări
Imaginea articolului Zisu: Câţiva angajaţi ar fi "călcat pe bec". Aici începe şi se termină calitatea mea în dosar

Zisu: Câţiva angajaţi ar fi "călcat pe bec". Aici începe şi se termină calitatea mea în dosar

Senatorul de Argeş Ionuţ Zisu susţine, într-un comunicat dat publicităţii joi seară, că nu are legătură cu acuzaţiile care i se aduc în dosarul în care procurorii l-au trimis în judecată pentru evaziune fiscală în comerţul cu ţigări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În urmă cu zece ani, eram administrator al unei societăţi comerciale care opera aproximativ 20 de puncte de vânzare în regim duty-free la punctele de trecere a frontierei. În fiecare zi, peste zece mii de români şi străini intrau în aceste magazine şi cumpărau diverse produse, operaţiunile de vânzare fiind realizate de cei aproximativ 200 de angajaţi pe care îi avea societatea. Într-o seară, în timp ce eram acasă, în Bucureşti, am aflat că la punctul de la Vama Veche s-au descoperit nereguli în privinţa modului de vânzare a produselor din tutun. Detaliile le-am aflat ulterior, după ce lucrătorii comerciali şi responsabilul de magazin - cei care se ocupă de vânzări, de gestiunea stocurilor şi de raportarea situaţiilor la centru - au dat explicaţiile necesare la Poliţie", afirmă Zisu.

Zisu spune că aceasta este singura sa implicare în dosar.

"Rezumând, din cei 200 de angajaţi pe care i-am avut, câţiva - spune Parchetul - «au călcat pe bec». Aici începe şi aici se termină calitatea mea în dosar", susţine el.

Senatorul Ionuţ Zisu adaugă că îşi doreşte ca procesul să se desfăşoare "cât mai repede" şi ca judecătorii să constate nevinovăţia sa, spunând totodată că îşi doreşte să înţeleagă de ce instrumentarea acestui dosar a durat atât de mult.

"Îmi doresc ca procesul să se desfăşoare cât mai repede, iar instanţa să constate că sunt nevinovat şi că nu am nicio legătură cu presupusele faptele, evident dacă acele fapte există. De asemenea, îmi doresc să înţeleg de ce a durat 10 ani ca dosarul să ajungă în instanţă. Nu e vorba neapărat despre mine, cât despre acei foşti angajaţi care şi-au petrecut atâţia ani întrebându-se când se va termina totul. Nevinovaţi sau vinovaţi, ei au fost deja pedepsiţi cu aceşti zece ani de stres şi de aşteptare", conchide senatorul Ionuţ Zisu.

Senatorul PNL Ionuț-Elie Zisu a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că, în calitate de administrator de firmă, a vândut ţigări dintr-un magazin duty-free, însă pe teritoriul ţării, fără a plăti acciza, prejudiciul fiind estimat 1,6 milioane de lei.

Alături de Zisu, au fost trimişi în judecată, pentru complicitate la evaziune fiscală, Stelian Grosu, George Nivaci, Nicolae Cioti, Stelian Tocia, Stelian Marius Caracoti, George Nicolae, Anton Caracota, Mihai Giumba, Iuliana Cristina Emilian şi Sabina Maria Dănilă.

Potrivit procurorilor, Ionuţ Zisu, în calitate de administrator al SC GFS D.F.R. SRL, în prezent senator, a omis să constituie şi să vireze acciza datorată bugetului consolidat al statului, ca urmare a evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Totodată, Stelian Grosu, în calitate de responsabil al magazinului din Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa (calitate cu care a fost învestit de Zisu), a înlesnit celorlalţi inculpaţi, vânzători în cadrul unităţii tip duty free, comercializarea nelegală a produselor tip ţigarete.

Din probele administrate, a rezultat că George Nivaci, Nicolae Cioti, Stelian Tocia, Stelian Marius Caracoti, George Nicolae, Anton Caracota, Mihai Giumba, Iuliana Cristina Emilian şi Sabina Maria Dănilă, toţi vânzători în magazinul duty free, au vândut o cantitate de 58.058 cartoane de ţigarete (peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice), către persoane fizice care nu figurează în evidenţele Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa ca intrate sau ieşite din ţară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României, devenind astfel produse accizabile.

Dintre cele 191 persoane care figurează în evidenţa Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche şi care ar fi achiziţionat ţigarete în cantităţi impresionante din magazinul duty free, doar două sunt evidenţiate cu date de identitate şi număr de paşaport valide, mai arată procurorii.

Prejudiciul total estimat a fi adus bugetului de stat este în cuantum de 1.612.509 lei, iar în vederea recuperării acestuia procurorii au dispus instituirea unor sechestre pe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici