Ziua Naţională a Romilor: Mii de persoane s-au adunat la Costeşti de Sfânta Maria Mică

Câteva mii de romi din toată ţara au venit, joi, la Costeşti, pentru a sărbători Ziua Naţională a Romilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică, ce va începe la Mănăstirea Bistriţa cu slujbă religioasă şi rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul.

1319 afișări
Imaginea articolului Ziua Naţională a Romilor: Mii de persoane s-au adunat la Costeşti de Sfânta Maria Mică

Ziua Naţională a Romilor: Mii de persoane s-au adunat la Costeşti de Sfânta Maria Mică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, romii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică vor ajunge în poiana din Costeşti, judeţul Vâlcea, unde îşi vor etala bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele,ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, vor întinde o masă mare şi se vor ospăta cu bucate alese: sarmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe.

La manifestare, sunt asteptati să vină şi liderii romilor regele Cioabă şi împăratul Iulian, precum si lăutari şi manelişti.

Legenda spune că un bulibaşă bătrân şi bolnav din judeţul Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa pentru a-l ierta de păcate.

Imediat ce a ieşit de pe poarta bisericii, bătrânul rom a murit, iar vestea că Sfântul a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede printre romi şi de atunci, în fiecare an, de Sfânta Maria Mică vin să se roage la moaştele acestuia.

La ora transmiterii stirii, slujba religioasă de la mănăstirea Bistrita este în desfăşurare, iar jandarmii şi politţştii asigura ordinea publică la manifestarea desfăşurată în comuna Costeşti, la care sunt asteptate peste 10.000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici