Ziua Persoanelor Dispărute, 30 august: Încă nu ştim cum să-i căutăm pe cei de negăsit

  • Pe 30 august este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor Dispărute
  • În ultimul an, în România, au fost sesizate 6.475 de cazuri de minori dispăruţi
  • În Europa, un copil dispare la fiecare două minute
  • Cea mai veche dispariţie publicată pe site-ul Poliţiei Române este a unui băiat care a plecat de acasă în 1997
  • Astăzi, Vasile Duţu are 37 de ani şi încă nu a fost găsit
  • „Dacă ne întreabă cineva ce am învăţat de la un an de zile de la cazul Caracal, am învăţat mult prea puţine”, spune Cosmin Andreica, lider Europol
1921 afișări
Imaginea articolului Ziua Persoanelor Dispărute, 30 august: Încă nu ştim cum să-i căutăm pe cei de negăsit

Ziua Persoanelor Dispărute, 30 august: Încă nu ştim cum să-i căutăm pe cei de negăsit

De Ziua Internaţională a Persoanelor Dispărute şi la un an de la tragedia din Caracal, încă mai avem de învăţat cum să-i căutăm pe cei de negăsit.

Copiii sunt cei care adaugă cel mai mult la cifrele celor dispăruţi. În ultimul an, în România au fost sesizate 6.475 de cazuri de minori dispăruţi. Aproape 200 au vârste până în 10 ani, arată datele transmise de IGPR către Salvaţi Copiii. Peste 95% dintre ei au fost găsiţi, însă încă avem copii dispăruţi. Îi mai caută cineva?

Doar 70 de copii figurează pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispăruţi: 37 de fete şi 33 de băieţi.

Cel mai recent profil publicat pe site este al unei fetiţe de 8 ani, din Ilfov.Poliţia a informat presa joi, 27 august, despre dispariţia fetei, iar după câteva ore, a anunţat că a fost găsită. Însă se pare că avem de-a face cu un vid de comunicare: colegii din Poliţie nu discută între ei deoarece profilul fetiţei încă este activ pe pagina Poliţiei Române la „Dispăruţi”.  

La polul opus, cea mai veche dispariţie este a lui Vasile Duţu, născut în 1983. Băiatul a plecat în 1997 de la casa lui din comuna Dorobanţu din Călăraşi şi nimeni nu a mai ştiut de el. Avea 14 ani la acel moment. Acum, el are 37 de ani.

 Vasile nu este singurul care a dispărut în urmă cu mulţi ani. Poliţia mai caută copii dispăruţi şi în 1999, 2003, în 2005. Mai au vreo şansă să fie găsiţi?

  • „Practic, pe nimeni nu mai interesează aceşti copii. Sunt mult prea puţine mijloace pe care poliţiştii să le aibă la dispoziţie pentru a putea identifica acei minori care sunt dispăruţi de o perioadă foarte mare de timp.  Iată că la noi nici acele linii telefonice dedicate, care au fost lansate cu mult fast în anii precedenţi de Poliţia Română, nu mai funcţionează, nu au mai fost  finanţate. Softul „Alertă copil” este ineficient pentru că a fost folosit de extrem de puţine ori şi nu a produs efectele despre care ni s-a spus la acel moment.  Dacă ne întreabă cineva ce am învăţat de la un an de zile de la cazul Caracal, am învăţat mult prea puţine, pentru că deşi legislaţia a fost modificată şi nu mai vorbim despre o simplă petiţie atunci când înregistrăm o dispariţie şi avem în momentul de faţă mijloace legale de a intercepta telefonul minorului de exemplu, în situaţia în care este dispărut. Totuşi, este insuficient”, explică liderul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici