Ziua Regalităţii: Decorări, o recepţie în aer liber şi un maraton, în absenţa Regelui Mihai

Maratonul regal deschide, vineri, seria de evenimente organizate cu ocazia Zilei Regalităţii, care va include decorări ale unor personalităţi, conferinţe şi tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta, desfăşurate în absenţa Regelui Mihai, potrivit site-ului oficial al Casei Regale.

974 afișări
Imaginea articolului Ziua Regalităţii: Decorări, o recepţie în aer liber şi un maraton, în absenţa Regelui Mihai

Regele Mihai (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Regina Ana este bolnavă, iar fiica sa, Principesa Margareta, şi Regele Mihai se află de o săptămână în Elveţia, pentru a-i fi alături. Potrivit unor surse citate de ştirileprotv.ro, regina ar fi internată în spital, pentru că şi-a luxat glezna, iar starea sa de sănătate este fragilă.

Din 2004, Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc la Aubonne, în Elveţia. Cu ocazia marilor sărbători creştine şi în funcţie de angajamentele lor publice, regele şi regina aleg să fie alături de cei dragi fie la castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Anul acesta, Regele Mihai nu a putut veni în ţară de Paşti şi nu va fi prezent nici la evenimentele prilejuite de Ziua Regalităţii.

Seria de evenimente dedicate familiei regale a României debutează vineri, la ora 8.00, cu Maratonul Regal, un eveniment sportiv organizat de Asociaţia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României. La eveniment va lua parte Principele Nicolae. De la ora 15.00 va avea loc ceremonia de premiere a câştigătorilor Maratonului Regal 2013, la eveniment urmând să ia parte, potrivit programului afişat pe site-ul oficial al familiei regale, principesa moştenitoare.

Vineri, de la ora 10.00, principele Nicolae va fi prezent la Conferinţa "Rolul Monarhiei în modernizarea României", susţinută de academicianul Dan Berindei în Aula Academiei Române. Cu această ocazie, principele Nicoale va participa la lansarea lucrării "Academia Română şi Casa Regală a României - două destine paralele 1866 – 1947/8". De asemenea, în Aula Academiei Române, principele Nicolae va dezveli tabloul Regelui Ferdinand, opera pictorului Valentin Tănase.

Tot vineri, de la ora 11.30, principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae vor depune un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.

Ziua se va încheia cu tradiţionalul Garden Party, de la ora 17.30, la Palatul Elisabeta. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor şi profesiilor din România.

Sâmbătă va avea loc un concert aniversar al Societăţii Române de Radiodifuziune, la Sala Radio, de la ora 19.00. Vor concerta Orchestra Naţională Radio, dirijată de maestrul Christian Badea, iar solişti vor fi Mihaela Martin şi Frans Helmerson.

Duminică, evenimente aniversare vor avea loc la Castelul Peleş, unde va fi lansat volumul "Avioanele Regelui", publicat de Editura Curtea Veche. În aceeaşi zi, principesa Margareta va decora, în numele regelui Mihai I, o serie de personalităţi din România. Actriţele Carmen Stănescu şi Olga Tudorache vor primi, de asemenea, decoraţia Nihil Sine Deo din partea regelui. Ceremonia de decorare a lui Carmen Stănescu va avea loc pe 13 mai, la Palatul Elisabeta, iar Olga Tudorache va fi decorată pe 18 mai, în cadrul unui eveniment special organizat la Teatrul Mic din Capitală.

Totodată, luni, va avea loc ceremonia de învestire a Regelui Mihai cu titlul de doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". La eveniment, regele Mihai va fi reprezentat de principesa moştenitoare Margareta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici