Zoe Petre: Românii, obiectul unui "experiment de inginerie socială". Revoluţia, un moment extraordinar

Istoricul Zoe Petre a declarat, pentru MEDIAFAX, că românii au fost obiectul unui "experiment de mare anvergură", "un experiment de inginerie socială", afirmând că Revoluţia din decembrie 1989 a fost un "moment extraordinar în existenţele noastre".

368 afișări
Imaginea articolului Zoe Petre: Românii, obiectul unui "experiment de inginerie socială". Revoluţia, un moment extraordinar

Zoe Petre: Românii, obiectul unui "experiment de inginerie socială". Revoluţia, un moment extraordinar (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Îmi amintesc foarte bine Revoluţia, pentru că a fost un moment extraordinar în existenţele noastre şi pentru că am doi băieţi, care amândoi au decis brusc pe 21 decembrie, la ora 2.00, că nu avem pâine şi, împreună cu prietenii lor, cu 10 - 12, câţi erau, s-au dus taman în Piaţa Universităţii, aşa că nu am cum să nu îmi aduc aminte. Îmi aduc aminte aproape fiecare ceas care a trecut, m-am îmbrăcat să mă duc după ei (...), unde sunt ei, să fim şi noi, dar am apucat să ne întoarcem înainte să păţim ceva şi a doua zi a fost extraordinara revărsare de oameni pe străzile Bucureştiului", a povestit Zoe Petre, pentru MEDIAFAX.

Ea a povestit că are şi o satisfacţie personală legată de Revoluţia din 1989, afirmând că s-a opus "cu îndârjire" ca băieţii ei să meargă să apere cu "piepturile goale" Televiziunea Română. "Iar o să îmi aduc aminte, eu stau lângă liceul Xenopol, de la mine până dincolo de Foişorul de Foc se vedeau coloane de oameni. A fost ceva incredibil. Şi a mai fost o satisfacţie personală, anume că, seara, acelaşi grup de băieţi care erau la mine acasă, voiau neapărat să se ducă să apere cu piepturile goale Televiziunea Română. Şi nu, de data asta m-am opus cu îndărjire, le-am dat argumente, m-au ascultat şi bine îmi pare că au făcut-o, pentru că mureau degeaba", a mai povestit istoricul.

Zoe Petre a apreciat că evenimentele din decembrie 1989 au reprezentat o "mare revoltă populară". "În ce priveşte evenimentele care s-au înşirat de la Timişoara, de pe 16 până pe 22 dimineaţa, nu mi-am schimbat esenţialmente percepţia. A fost o mare revoltă populară, la Timişoara au ajuns inclusiv în faza de program politic, care era un program de democratizare, la Bucureşti, nu era chiar program, (...) nu era doar o mişcare «Jos Ceauşescu». Era o mişcare care avea clar nişte obiective privind democraţia şi libertatea. Ce s-a întâmplat după 22 decembrie, e cu totul altă poveste", a mai spus aceasta.

Întrebată cum descrie actuala societate, la 25 de ani de la Revoluţia din 1989, Zoe Petre a declarat că este una "destul de chinuită încă". "Eu am mai spus asta, o prietenă medic mi-a spus odată că nu există stare de depresie, în sensul medical al cuvântului, care să se vindece într-un timp mai scurt decât cel în care s-a instalat. Românii au fost obiectul unui experiment de mare anvergură, un experiment de inginerie socială care a durat 45 de ani. Eu nu zic că o să dureze 45 de ani, dar nici nu cred că se poate rezolva atât cât ai clipi", a completat acesta.

Din punctul său de vedere, societatea a câştigat ceva esenţial care se numeşte libertate, apreciind că există "un revers al medaliei" care poartă numele de "răspundere". "Poate nu îşi dau seama oamenii, pentru că libertatea este ca oxigenul, observi numai când nu o mai ai, dar am câştigat libertate şi asta, din fericire sau din păcate, are un revers al medaliei care se numeşte răspundere. Aici stăm noi mai prost. Am vrea libertate, dar fără responsabilitate şi asta ne duce înapoi la absenţa de libertate din timpul comunismului", a afirmat istoricul Zoe Petre.

În contextul în care o parte a actualei societăţi arată o anume nostalgie pentru regimul comunist, potrivit unor studii realizate de-a lungul timpului, Zoe Petre a precizat că nu era bine în acea perioadă, considerând că "este o prostie" susţinerea acestei idei.

"Era bine? Nu, nici vorbă. E o prostie, cum să fie mai bine? Toată lumea regretă vremea în care era mai tânăr, multă lume regretă vremea în care nu trebuia să facă alegeri de niciun fel. Totul era dictat de-a gata şi singura răspundere era să înjuri la stăpânire. Acum nu mai este chiar aşa. Aşa cum poţi să înjuri la stăpânire, nu te opreşte nimeni, dar ai şi tu partea ta de responsabilitate. E ceea ce multora nu le convine", a completat Zoe Petre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici