Adrian Mutu împlineşte 35 de ani şi se pregăteşte de revenirea în campionatul României

Atacantul echipei Ajaccio, Adrian Mutu, împlineşte, miercuri, 35 de ani, şi se pregăteşte de revenirea în campionatul României, la Petrolul Ploieşti, după 14 sezoane jucate în Italia, Anglia şi Franţa.

295 afișări
Imaginea articolului Adrian Mutu împlineşte 35 de ani şi se pregăteşte de revenirea în campionatul României

Adrian Mutu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Supranumit "Briliantul" de suporterii români şi "Il Fenomeno" de cei italieni, Adrian Mutu s-a născut la 8 ianuarie 1979, la Călineşti, în judeţul Argeş.

Mutu şi-a început cariera de fotbalist profesionist la FC Argeş Dacia Piteşti, în 1996, unde a marcat 11 goluri în 41 de jocuri, până a fost transferat la Dinamo Bucureşti, în 1998.

Pentru Dinamo, Mutu a înscris 26 de goluri în 37 de jocuri, având un rol foarte important la câştigarea campionatului şi a Cupei României în 1999. Cu toate acestea finalul sezonului nu îl mai găseşte la Dinamo, în pauza de iarnă a ediţiei 1999-2000 el fiind transferat în Italia, la Internazionale Milano.

În primul său an în campionatul italian, Mutu nu reuşeşte să se impună în Serie A, jucând doar în 10 meciuri fără a marca vreun gol, dar în Cupa Italiei înscrie de două ori în patru partide. Aventura sa la Internazionale se încheie rapid şi este apoi transferat la Hellas Verona în schimbul a 4.000.000 de euro. La Verona, în perioada 2000-2002, Mutu a marcat 17 goluri în 62 de meciuri, impresionându-i pe oficialii de la FC Parma, care decid să îl achiziţioneze.

Sezonul lui Mutu la AC Parma (2002-2003) a fost cel mai prolific din cariera lui în Serie A. A marcat 18 goluri în 31 de meciuri, ajutând-o pe Parma să se califice în Cupa UEFA. Mutu a fost considerat cel mai bun jucător al Parmei în sezonul 2002-2003 şi a fost desemnat căpitanul echipei în campionatul următor. Totuşi, el nu mai apucă să poarte banderola fiind achiziţionat de noul patron al grupării Chelsea Londra la vremea aceea, Roman Abramovici. Acesta a plătit la momentul respectiv 15,8 milioane de lire sterline pentru achiziţionarea atacantului român.

La Chelsea, Mutu a apucat să evolueze doar un an pentru că în septembrie 2004 a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. El a fost suspendat 7 luni, din 29 octombrie 2004 până în 18 mai 2005, şi amendat cu 20.000 de lire sterline de către Federaţia Engleză de Fotbal. Chelsea i-a reziliat contractul, astfel că în ianuarie 2005, Mutu a semnat pe 5 ani cu gruparea torineză Juventus.

La formaţia torineză, jucătorul român şi-a făcut prima dată apariţia în ultimul meci de campionat al lui Juve, 4-2 cu Cagliari. Sezonul 2005-2006 l-a început ca rezervă, dar perfomanţele sale (7 goluri în 20 meciuri cu Juventus şi 5 goluri în 5 meciuri cu naţionala României) l-au propulsat în primul unsprezece al torinezilor.

După retrogradarea la masa verde a formaţiei Juventus, Mutu a fost achziţionat de AC Fiorentina, unde a evoluat din 2006 până în 2011 devenind un adevărat idol pentru fanii italieni care îl numesc "Il Fenomeno". În ianuarie 2010, problemele lui Mutu cu dopingul revin, el fiind suspendat nouă luni după ce este depistat pozitiv cu sibutramină. Aceste probleme la care s-au adăugat şi alte acte de indisciplină, i-au determinat pe conducătorii clubului din Florenţa să îl excludă din lot, iar ulterior să renunţe la serviciile sale înainte de finalul contractului său (vara anului 2012).

În 23 iunie 2011, Mutu a trecut la Cesena, echipă pentru care a înscris opt goluri în cele 28 de meciuri disputate. După un sezon la capătul căruia formaţia italiană a retrogradat în Serie B, jucătorul îşi reziliază de comun acord contractul cu Cesena. Cu 102 goluri marcate, Mutu este cel mai bun marcator român din Italia şi ocupă locul 74 în clasamentul all-time al fotbaliştilor cu cele mai multe reuşite în Seria A.

La 28 august 2012 el semnează cu gruparea AC Ajaccio din campionatul Franţei. După un prim sezon în Ligue I în care a jucat în 28 de partide marcând de 11 ori, cariera lui Adrian Mutu intră pe o pantă descendentă, astfel că în actualul sezon, 2013-2014 nu reuşeşte să înscrie niciun gol în cele nouă meciuri în care evoluează.

Deşi contractul său cu AC Ajaccio expiră în vara anului 2015, atacantul anunţă la 24 noiembrie 2013 că din ianuarie 2014 va reveni în România, urmând să evolueze sub formă de împrumut la formaţia Petrolul Ploieşti, condusă de prietenul şi fostul său coechipier de la echipa naţională, Cosmin Contra.

Cariera lui Adrian Mutu la prima reprezentativă începe la 29 martie 2000, când debutează în partida Grecia – România, scor 2-0. Peste câteva luni, el juca deja la primul său turneu final, Euro 2000. În următorii ani Mutu devine principalul macator al primei reprezentative, iar după retragerea lui Cristian Chivu din 2011 şi căpitanul României.

La 22 martie 2013, Mutu îl egalează pe Gheorghe Hagi în clasamentul all-time al golgheterilor pentru echipa naţională, cu 35 de reuşite prin golul marcat din penalti în minutul 68 al meciului Ungaria-România, din preliminariile Cupei Mondiale 2014.

După o serie de conflicte verbale cu selecţionerul Victor Piţurcă, Adrian Mutu nu mai este convocat la echipa naţională, palmaresul său la echipa naţională a României fiind acum de 77 de meciuri şi 34 de goluri marcate. Pierderea barajului cu Grecia şi implicit ratarea calificării primei reprezentative la CM 2014 îl găseşte pe Adrian Mutu în postura de principal acuzator al lui Victor Piţurcă. Atacantul îl ironizează pe selecţioner comparându-l cu personajul Mr. Bean şi îi cere acestuia demisia în mod public.

Adrian Mutu este căsătorit cu Consuelo Matos, cu care are două fetiţe, Adriana şi Maya Vega. El mai are un băiat, Mario, din prima căsnicie cu Alexandra Dinu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici