Aihan Omer şi Petru Paleu suspendaţi 5 ani, FR de Handbal amendată cu 27.500 de euro de EHF

Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a anunţat, joi, pe site-ul oficial, că antrenorul naţionalei masculine a României, Aihan Omer, şi fostul vicepreşedinte al FR Handbal, Petru Paleu, au fost suspendaţi 5 ani din toate competiţiile internaţionale, pentru tentativă de mituire a arbitrilor unui meci.

242 afișări
Imaginea articolului Aihan Omer şi Petru Paleu suspendaţi 5 ani, FR de Handbal amendată cu 27.500 de euro de EHF

Aihan Omer şi Petru Paleu (Montaj foto)

De asemenea, Federaţia Română de Handbal a fost amendată cu suma de 27.500 de euro în scandalul legat de tentativa de mituire a arbitrilor la meciul cu Muntenegru, disputat în data de 14 iunie 2008, la Oradea, în preliminariile Campionatului Mondial.

Tribunalul de Arbitraj al EHF a decis că actualul antrenor al echipei naţionale de handbal masculin, Aihan Omer, şi fostul vicepreşedinte, Petru Paleu, au încercat să-i mituiască pe arbitrii Martin Gjeding şi Mads Hansen, care au oficiat la partida retur din cadrul play-off-ului pentru calificarea la Campionatul Mondial, România - Muntenegru.

"Tribunalul de Arbitraj al EHF i-a găsit pe Aihan Omer şi Petru Paleu vinovaţi de tentativă de manipulare a arbitrilor prin oferirea de bani înainte de meci", se arată în comunicatul EHF.

Omer şi Paleu au fost excluşi pe o perioadă de cinci ani din orice competiţie internaţională şi li s-a interzis dreptul de a deţine vreo funcţie care să aibă legătură cu Federaţia Europeană de Handbal

Tribunalul de Arbitraj al Federaţiei Europene de Handbal a decis să amendeze şi Federaţia Română de Handbal cu suma de 27.500 de euro şi să excludă echipa naţională masculină timp de doi ani din handbalul internaţional, ultima pedeapsă fiind dictată cu suspendare. Forul european a considerat că FRH este responsabilă pentru comportamentul angajaţilor săi şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a-i proteja pe arbitri.

FRH se va afla timp de patru ani sub observaţie de către EHF, iar o recidivă în această perioadă va duce la suspendarea echipei naţionale masculine.

Federaţia română, Paleu şi Omer pot face apel la aceste sancţiuni în termen de 21 de zile.

În play-off-ul pentru calificarea la turneul final al CM din 2009, naţionala României a trecut de reprezentativa Muntenegrului, cu scorul general de 56-55. În tur, adversarii au câştigat cu 31-27 (17-13), în 8 iunie, returul revenind României, pe teren propriu, cu 29-24 (13-11), în 14 iunie 2008.

Arbitrilor li s-au oferit câte 30.000 de euro şi două prostituate

Cotidianul danez Jyllands-Posten a scris, la 17 martie, că selecţionerul naţionalei de handbal masculin a României, Aihan Omer, şi fostul vicepreşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Petre Paleu, ar fi oferit câte 30.000 de euro celor doi arbitri danezi de la meciul cu Muntenegru, din 2008.

Preşedintele Federaţiei Daneze de Handbal, Per Rasmussen, a declarat publicaţiei citate că cei doi arbitri au refuzat o ofertă de câte 30.000 de euro şi serviciile a două prostituate pentru favorizarea României la meciul cu Muntenegru.

Conform Jyllands-Posten, cei doi arbitri, Martin Gjeding şi Mads Hansen, au fost primiţi la aeroportul din Oradea de selecţionerul Aihan Omer şi de Petre Paleu, care le-ar fi propus bani. Arbitrii au respins imediat această tentativă şi au trimis un raport Federaţiei Europene de Handbal (EHF), conform jurnalului.

În 22 martie, Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a început să analizeze tentativa de mituire de la meciul România-Muntenegru, raportată de arbitrii danezi. Alături de partida României cu Muntenegru, EHF a mai analizat încă cinci partide din cupele europene.

Paleu şi Omer au respins acuzaţiile, iar oficialii FR Handbal au afirmat că nu au cunoştină de acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici