Alergătoarea Francine Niyonsaba a stabilit un nou record mondial în proba de 2.000 metri

  • Atleta Francine Niyonsaba, din Burundi, a stabilit un nou record mondial la 2.000 de metri la reuniunea Continental Tour Gold de la Zagreb.
  • Timpul ei de 5 minute 21,56 secunde a fost cu două secunde mai rapid decât recordul stabilit de Genzebe Dibaba, în sală în 2017.
159 afișări
Imaginea articolului Alergătoarea Francine Niyonsaba a stabilit un nou record mondial în proba de 2.000 metri

Francine Niyonsaba, 28 de ani

Niyonsaba, medaliată cu argint mondial şi olimpic la 800 m, se numără printre atleţii cărora li s-a interzis să concureze la probele standard de 400 m, 800 m şi 1.500 m, din cauza nivelului ridicat de testosteron, produs în mod natural.

Sportiva de 28 de ani spune că a continuat totuşi să concureze în cursele de atletism pentru a-i "inspira pe alţii".

Niyonsaba este una dintre multele atlete care au fost forţate să schimbe probele, din cauza unei decizi din 2019 a organismului de conducere World Athletics. Ea trecut la probele pe distanţe mai lungi, în care a obţinut rezultate remarcabile.

Cursa ei de record mondial, care a depăşit şi recordul în aer liber, stabilit de irlandeza Sonia O'Sullivan în 1994, a venit la o săptămână după ce a revendicat victoria în cursa de 5.000m, la reuniunea Diamond League din Zurich.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, ea a terminat pe locul cinci în finala de 10.000 m, dar a fost descalificată în serii, la 5.000 m pentru o încălcare a culoarului.

Mai târziu, în vară, ea a devenit a cincea cea mai rapidă femeie din toate timpurile în cursa de 3.000 m.

Proba de 2.000 m nu a fost niciodată inclusă la Jocurile Olimpice sau la Campionatele Mondiale, dar este deseori prezentă la reuniunile de atletism.

Marocanul Hicham El Guerrouj este deţinătorul recordul mondial masculin, din 1999.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici