Alina Dumitru: Jumătate vreau să continui, jumătate nu

Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că va lua o decizie în privinţa continuării performanţei până la finalul anului.

23 afișări
Imaginea articolului Alina Dumitru: Jumătate vreau să continui, jumătate nu

Alina Dumitru: Jumătate vreau să continui, jumătate nu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Ca şi 2009, Alina Dumitru este din ce în ce mai tentată să renunţe la cariera sportivă, gândurile de acest fel fiind generate nu doar de accidentările survenite în ultimul an, ci şi de lipsa motivaţiei pentru practicarea judo-ului, dar şi a situaţiei financiare. "Anul trecut am avut aceeaşi stare ca acum. Nu sunt hotărâtă să renunţ, sunt cam jumi-juma să continui, va depinde totul de mine, dacă mai pot, dacă îmi va reveni dorinţa de a practica judo-ul. Ştiu că aş mai putea să câştig concursuri, dar pe de altă parte, trebuie să mă gândesc şi la mine. Cât să mai merg în ritmul ăsta? Am vorbit cu federaţia, cu cei de la COSR, i-am anunţat, rămâne de văzut ce va fi în următoarele două luni", a spus campioana olimpică.

Revenită la Cluj, după participarea la Grand Prix-ul de la Rotterdam, la care a cucerit medalia de argint a categoriei 48 de kilograme, Alina Dumitru se pregăteşte pentru un concurs similar, la Abu Dhabi, în 23-24 noiembrie. "Voi participa la acel concurs şi, în funcţie de cum mă simt, ce motivaţie voi avea, voi lua o decizie ulterioară. Oricum va veni o zi în care mă voi retrage. M-ar onora să rămân în judo, în cadrul federaţiei sau al COSR, dar deocamdată nu se pune problema", a explicat sportiva în vârstă de 28 de ani.

Alina Dumitru este afectată şi de faptul că în plan financiar, lucrurile nu mai stau la fel de bine, ca înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing. "Înainte de Olimpiadă, au fost condiţii financiare mult mai bune. Acum sunt campionă olimpică şi banii cu care trăiesc au scăzut aproape de jumătate, faţă de acea perioadă. La nivel de cluburi, clubul Steaua mă ajută, dar de la clubul Petrom nu am sprijin. Mă gândesc că, dacă mă voi retrage voi beneficia de renta viageră şi voi putea trăi mai bine. Sper să nu se renunţe şi la rentele viagere, am auzit tot felul de zvonuri. Măcar aşa ştim şi noi sportivii pentru ce ne-am rupt oasele. Să nu mai spun că şi premierile au scăzut cu 25 la sută. Şi noi, atunci, ar trebui să luptăm cu 25 la sută mai puţin, nu?", a declarat Alina Dumitru, care nu a primit încă premierea pentru medalia de bronz obţinută la Campionatele Mondiale de luna trecută, de aproximativ 11.000 de lei.

La rândul său, antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Berceanu a precizat, pentru MEDIAFAX: "Am tot purtat discuţii cu Alina despre posibila ei retragere. Este de înţeles faptul că e obosită, e final de an, poate şi astenia de toamnă, dar de aici şi până la retragere, e cale lungă. Sunt convins că nu o va face acum, ar fi o pierdere enormă pentru judo-ul feminin românesc".

Alina Dumitru are un palmares impresionat la 28 de ani, din care 18 i-a dedicat carierei în judo. Sportiva a obţinut prima medalie olimpică de aur pentru judo-ul feminin românesc, la ediţia de acum doi ani, are şase titluri europene şi trei medalii de bronz mondiale. Alina Dumitru a fost desemnată cea mai bună judoka europeană în 2008 şi a fost decorată de Preşedinţia României, cu Ordinul "Meritul Sportiv", în acelaşi an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici