Andrei Pavel în "Misiune imposibilă" la Melbourne

Andrei Pavel va reveni pe terenul de tenis, săptămâna viitoare, la Australian Open, după aproape un an de pauză, cauzat de o accidentare la coloana vertebrală, însă sorţii au fost nemiloşi cu el la Antipozi, scoţându-i în cale cel mai în formă jucător al momentului, britanicul Andy Murray.

12 afișări
Imaginea articolului Andrei Pavel în "Misiune imposibilă" la Melbourne

Andrei Pavel în "Misiune imposibilă" la Melbourne

Pavel a abandonat, la 11 februarie 2008, în turul întâi al turneului de la Marsilia, în faţa lui Julien Benneteau, la scorul de 6-2, 1-0 pentru francez. De atunci, românul, care va împlini, la 27 februarie, 35 de ani, nu a mai disputat niciun meci oficial. El s-a dedicat turneelor de promovare a tenisului în rândul copiilor, meciurilor caritabile, s-a gândit la retragerea din circuitul profesionist şi şi-a anunţat dorinţa de a deveni căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României.

Acum Pavel, nr 1140 ATP, încearcă un "come-back", dar misiunea sa este aproape imposibilă în faţa lui Andy Murray (21 de ani). Lunganul scoţian (1,90 m) a început anul fulminant, cu un triumf în turneul din Qatar, în cadrul căruia i-a învins, printre alţii, pe Roger Federer, nr. 2 ATP, şi pe Andy Roddick, numărul 8 ATP. Înainte, mai câştigase o dată în faţa lui Federer şi îi invinsese pe James Black, numărul 10 ATP, şi pe Rafael Nadal, liderul clasamentului ATP, în turneul demonstrativ de la Abu Dhabi. În două săptămâni, a obţinut opt victorii din opt meciuri, i-a bătut pe primii doi jucători clasaţi în ierarhia ATP, a câştigat aproape 400.000 de euro şi a urcat pe poziţia a patra în clasamentul ATP, cea mai bună din carieră, anunţându-se ca mare favorit în primul turneu de Grand Slam al anului (oficial este cap de serie numărul 4).

Al doilea român de pe tabloul masculin de simplu, Victor Hănescu, numărul 44 ATP, are un adversar accesibil în cehul Jan Hernych, 29 de ani, numărul 78 ATP. Hănescu a avut, poate, unul dintre cele mai bune debuturi de an din carieră, după ce a disputat sferurile de finală ale turneului din Qatar, învingându-i pe Viktor Troicki, din Sebia, şi pe Mihail Iujnâi, din Rusia. A piedut apoi în sferturi, la Doha, în faţa finalistului turneului, americanul Andy Roddick, şi, săptămâna aceasta, în faţa argentinianului Juan Monaco, la Auckland.

Hernych a pierdut la Doha, în primul tur, în faţa francezului Gael Monfils, şi a jucat apoi în calificări la Sydney, unde a fost eliminat în turul doi, de australianul Peter Luczak.

În competiţia feminină de la Melbourne, România va fi reprezentată de trei jucătoare. Sorana Cârstea, cea mai bine clasată româncă în ierarhia WTA, locul 36, va juca în primul tur la Australian Open cu unguroaica Melinda Czink, 26 de ani. O întâlnire dificilă pentru Cârstea, deoarece Czink este o jucătoarea în formă, în ciuda poziţiei în clasamentul WTA - 100.

Cârstea a început cu stângul acest an, fiind învinsă de rusoaica Dinara Safina la Sydney, însă jucătoarea din Ungaria a ajuns în turul doi al turneului de la Brisbane, după ce a venit din calificări. Sportiva ungară a fost oprită de franţuzoaica Marion Bartoli, cap de serie numărul 3, iar, săptămâna aceasta, a început din nou din calificări şi a acces pe tabloul principal la Hobart, după ce a învins-o în turul trei pe românca Edina Gallovits, scor 6-2, 7-5. În turul întâi, Czink a trecut de Tathiana Garbin (Italia) şi apoi a beneficiat de abandonul polonezei Urszula Radwanska, ajungând în sferturile de finală, unde a pierdut la Katerina Bondarenko din Ucraina.

Monica Niculescu, numărul 48 WTA, îşi va afla adversara din primul tur abia după disputarea calificărilor. Ea a pierdut primele două meciuri disputate în acest an, primul în faţa bulgăroaicei Ţvetana Pironkova, la Brisbane, şi al doilea în faţa ucrainencei Alona Bondarenko, la Hobart.

Edina Gallovits, numărul 77 WTA, va juca în primul tur cu italianca Maria Elena Camerin, 26 de ani, numărul 102 WTA. Anul 2009 a început bine pentru Gallovits, cu o calificare în sferturi la Auckland, după ce le-a învins pe jucătoarele Klara Zakopalova (Ceahia) şi Anabel Medina Garrigues (Spania). Românca a pierdut în turul trei în faţa franzţuzoiacei Aravane Rezai şi apoi, tot în turul trei, dar al calificărilor de la Hobart, a fost eliminată de Melinda Czink.

Camerin a jucat în acest an numai la Hobart, unde a ajuns pe tabloul principal venind din calificări. Italianca a fost eliminată în turul întâi de Virginie Razzano din Franţa.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici