Astăzi este ziua Nadiei, transmite-i "La mulţi ani!"

Prima gimnastă din lume care a obţinut nota zece într-un concurs, românca Nadia Comăneci, împlineşte, azi, 48 de ani.

294 afișări
Imaginea articolului Astăzi este ziua Nadiei, transmite-i "La mulţi ani!"

Astăzi este ziua Nadiei, transmite-i "La mulţi ani!" (Imagine: MediafaxFoto/FP)

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la şase ani, Nadia a început să practice gimnastica, iar la 11 ani, Nadia a ocupat locul I în proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, Nadia Comăneci s-a clasat pe primul loc în cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri. În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi cucereşte medalia de argint la sol. În competiţia preolimpică din acelaşi an, Nadia a câştigat aurul la individual compus şi la paralele inegale.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestaţie ei la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta din România a mai obţinut încă şase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri. După JO de la Montreal, Nadia a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

La următoarele Jocuri Olimpice, în 1980, la Moscova, Nadia a cucerit două medalii de aur, la sărituri şi sol, şi două medalii de argint, în concursul pe echipe şi la individual compus.

Din 1989, Nadia a părăsit România, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii.

În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria "Hall of Fame" a gimnasticii internaţionale. În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Nadia a fost numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, "Scrisori către o tânără gimnastă".

La 3 iunie 2006, Nadia a devenit pentru prima dată mamă. Nadia şi Bart şi-au botezat fiul Dylan Paul.

Nadia Comăneci este implicată în mai multe activităţi de caritate. Nadia a creat în Bucureşti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din România.

În ianuarie 2007, a fost distinsă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici