Atleta Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu Meldonium

Atleta Mirela Lavric (25 de ani), una dintre cele mai bune sprintere din România, a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în timpul Campionatului Mondial de sală de la Portland, din luna martie, competiţie la care sportiva a cucerit medalia de bronz cu ştafeta de 4 x 400 m, potrivit ProSport.

5068 afișări
Imaginea articolului Atleta Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu Meldonium

Atleta Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu Meldonium

Astfel, sunt şanse mici ca Mirela Lavric, Bianca Răzor, Adelina Pastor şi Andrea Miklos să-şi mai păstreze medalia luată la competiţia indoor din Statele Unite.

Mirela Lavric, campioană mondială la juniori, este prima sportivă din România depistată pozitiv cu substanţa cu care a fost prinsă celebra jucătoare de tenis Maria Şarapova. Şarapova este cea mai cunoscută sportivă depistată cu Meldonium de pe o listă cu peste 100 de sportivi prinşi în 2016 cu această substanţă.

Eleva antrenoarei Viorica Pintilie, Mirela Lavric este cotată drept una dintre cele mai talentate atlete din România ultimului deceniu, medaliată la nenumărate competiţii de juniori şi tineret, proaspăt medaliată la CM de seniori şi participantă la JO de la Londra, notează ProSport.

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Sandu Ion, a confirmat informaţia pentru ProSport: "Am auzit despre această informaţie, a venit un document la Federaţie. Am şi vorbit cu Mirela. Nu vreau să fac mai multe comentarii".

Mirela Lavric nu a putut fi contactată până la apariţia materialului.

La 1 ianuarie 2015, WADA a anunţat toate agenţiile şi toate federaţiile că Meldonium se află pe lista de monitorizare. În octombrie, WADA a anunţat că, de la 1 ianuarie 2016, substanţa se va afla pe lista medicamentelor interzise. Cazurile de sportivi depistaţi la test sunt arhicunoscute, toţi susţinând însă că nu au mai luat medicamentul de la 1 ianuarie 2016 şi că l-ar fi utilizat doar anul trecut, când încă mai era permis.

Conform, codului mondial antodoping, sportivii depistaţi cu această substanţă au fost suspendaţi imediat, însă suspendarea a fost una provizorie, pentru că nu s-a efectuat la nivel mondial un studiu din care să rezulte clar perioada de timp în care substanţa respectivă e eliminată de organism. Potrivit unui specialist contactat de către ProSport, "când sunt prinşi, sportivii sunt depistaţi cu reziduri rămase de la substanţa respectivă... sub anumite forme". Conform codului mondial, la substanţele nespecifice, perioada de suspendare este de 4 ani la prima abatere. Dar dacă Agenţia care gestionează cazul sau sportivul dovedesc că medicamentul nu a fost folosit pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, atunci suspendarea e de doi ani.

Toţi sportivii depistaţi pozitiv la Meldonium au fost suspendaţi provizoriu, până când WADA va efectua un studiu cu privire la perioada în care substanţa este eliminată din corp.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici