Atletele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu au înregistrat "un control antidoping neefectuat"

Atletele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, suspecte de dopaj cu EPO, au înregistrat "un test doping neefectuat", după ce reprezentanţii ANAD nu le-au găsit în data de 31 iulie, la adresa menţionată în formularele de localizare, ele riscând o suspendare de doi ani la a treia abatere de acest gen.

102 afișări
Imaginea articolului Atletele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu au înregistrat "un control antidoping neefectuat"

Atletele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu au înregistrat "un control antidoping neefectuat"

Potrivit Codului Mondial Antidoping, un sportiv care nu este găsit în locul şi la ora indicată în formularul de localizare pentru efectuarea unui control antidoping, de trei ori în 18 luni, este suspendat automat pe o perioadă de doi ani. Cele două atlete au până în prezent un singur "test neefectuat", însă cazul lor va fi analizat de autorităţile antidoping competente.

Cazul celor două atlete a fost discutat, luni, de către preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), Graziela Vâjială, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Octavian Bellu, directorul adjunct al Institutului Naţional de Medicină Sportivă (INMS), Simona Nanoveanu şi preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Sorin Matei. Graziela Vâjială a adus la cunoştinţa celor prezenţi demersurile întreprinse de către ANAD în cazul sportivelor Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu. "Laboratorul de Control Doping de la Laussane, în urma analizării probelor biologice ale celor două atlete, a constatat că acestea sunt suspecte de utilizarea eritropoietinei (EPO), prin urmare, a informat Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi Agenţia Naţională Antidoping. La recomandarea WADA, s-au făcut demersuri pentru recoltarea unor noi probe biologice de la sportive, dar acestea nu au fost găsite în data de 31.07.2008 la adresa menţionată în Formularele de Localizare. Prin urmare, ele au împiedicat procesul de soluţionare a cazului şi totodată au înregistrat un test neefectuat", se menţionează într-un comunicat al ANAD.

În cadrul întâlnirii s-a stabilit ca, pe viitor, să existe o mai bună colaborare între organizaţiile cu responsabilitate în sport (ANS, COSR, ANAD, INMS, federaţii sportive) pentru evitarea unor situaţii neplăcute care prejudiciază imaginea sportului românesc. De asemenea, s-a hotărât ca prevederile cu privire la sancţionarea actelor de încălcare a reglementărilor antidoping, din proiectul de modificare a Legii nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport la care se lucrează în prezent, să fie mai aspre, pe lângă sancţiunile sportive să fie prevăzute şi sancţiuni financiare semnificative, atât pentru sportivi, cât şi pentru personalul asistent al sportivilor.

“Este indubitabil faptul că este nevoie de anumite schimbări, care să clarifice cu precizie poziţia şi rolul fiecărei instituţii în relaţiile interlucrative, atribuţiile şi modalităţile de acţiune în plan public, având în vedere că există încă unele disfunctionalităţi, care îşi pun negativ amprenta asupra activităţii generale. În alt plan, spre exemplu, Comitetul International Olimpic aplică nu numai sancţiunile deja cunoscute pentru asemenea cazuri, dar şi o amendă de o sută de mii de euro celor depistaţi pozitiv. De ce, oare, nu am încerca şi noi aplicarea unei sancţiuni pecuniare usturătoare, nu numai la nivelul performerului, dar şi la cel al antrenorului şi personalului asistent al sportivului? În alte ţări, consumul de substanţe dopante şi difuzarea acestora se pedepseşte cu închisoare, iar, se ştie bine, poliţia nu a ezitat, cum s-a întamplat în Italia sau Franţa, să intervină fără menajamente”, a spus, printre altele, Octavian Bellu.

Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, componente ale lotului olimpic de atletism pentru JO-2008, au anunţat, vineri, Federaţia Română de Atletism, că se retrag cu efect imediat din activitatea competiţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici