Avram Iancu vrea să înoate peste 600 de km până la Istanbul. Bibliotecarul care a străbătut Dunărea ţinteşte un nou record

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani, care a parcurs înot Dunărea fără costum de neopren, vrea să stabilească un record mondial, acesta urmând să înoate timp de aproximativ 50 de zile, pe un traseu de peste 600 de kilometri, de la Sulina la Istanbul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1490 afișări
Imaginea articolului Avram Iancu vrea să înoate peste 600 de km până la Istanbul. Bibliotecarul care a străbătut Dunărea ţinteşte un nou record

Avram Iancu vrea să înoate peste 600 de km până la Istanbul. Bibliotecarul care a străbătut Dunărea ţinteşte un nou record

Avram Iancu, în vârstă de 42 de ani, este bibliotecar în oraşul Petroşani, din judeţul Hunedoara, el fiind deţinătorul recordului traversării înot a Dunării fără costum de neoprene. Duminică, el va lua startul în cursa de peste 600 de kilometri, pe care şi-a propus să o realizeze înot de la Sulina până la Istanbul.

”Este o continuare a proiectului de înot a întregului fluviu Dunărea, de anul trecut. Povestea aceasta a «Pilotului de pe Dunăre», a lui Jules Verne, este foarte, foarte frumoasă, dar, din păcate, ea se termină la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Se termină pentru că aşa a vrut marele Jules Verne şi pilotul de pe Dunăre şi-a terminat într-un anume fel misiunea, în roman vorbesc. Iar«Pilotul de pe Dunăre», varianta românească, în care a străbătut întregul curs al Dunării, doreşte să ducă povestea mai departe, o poveste frumoasă, aceea a traversării înot a Mării Negre, de la Sulina la Istanbul. Voi începe exact din locul de unde am terminat anul trecut, voi mai înota cei zece kilometri din Fluviul Dunărea, până la ieşirea în Marea Neagră, după care voi continua acest efort deosebit până la Istanbul. 89 de zile am înotat anul trecut, pe Dunăre. Acum, între 40 şi 50 de zile estimez lucrul acesta”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Avram Iancu.

Acesta va înota doar în slip, cu ochelari şi cu cască pe cap, fără materiale ajutătoare, la fel ca şi atunci când a doborât recordul de traversare a Dunării.

”De ce fac lucrul acesta? Pentru că îmi doresc ca românii deznădăjduiţi şi întreaga lume să îşi reamintească faptul că ADN-ul românesc este puternic. Acum, în an Centenar, când trebuie să sărbătorim cu toţii în unitate acest eveniment deosebit de important din viaţa ţării noastre. Fără costum de neopren, fără labe de înot, fără niciun fel de materiale ajutătoare, decât slipul, casca de înot şi ochelarii de înot le voi purta. O să fiu însoţit de o echipă de caiacişti, mai mulţi în România, va fi un grup de caiacişti care mă va conduce de la start, după care voi fi însoţit în permanenţă de doi caiacişti, iar la un moment dat cel puţin unul. Voi avea şi o echipă de suport terestru şi voi înota în jur de 15-20 de kilometri zilnic, în funcţie de condiţiile meteo. La finalul zilei am să ies la ţărm, unde voi înnopta în cort, în maşină, unde apuc. După care, a doua zi îmi voi continua drumul exact din locul unde am terminat cu o seară înainte”, a mai declarat bibliotecarul.

În toată perioada în care va parcurge acest traseu, de la Sulina la Istanbul, Avram Iancu va figura în concediu fără plată, la bibliotecă. Familia, dar şi oameni din întreaga lume îl vor putea urmări pe Avram Iancu.

”Va fi o chestiune interactivă, compatrioţii vor putea să vadă în permanenţă poziţia mea în Marea Neagră, viteza de deplasare, absolut tot, printr-un sistem modern de urmărire, chiar înainte de plecare am să pun la dispoziţia publicului larg linkul respectiv, care va conduce la evoluţia mea. Nimeni nu a mai înotat în Marea Neagră atât de mult, sunt aproximativ 630 de kilometri, distanţă care desparte cele două puncte Sulina-Istanbul, puteţi să o consideraţi premieră mondială, naţională, nu asta este important pentru mine, ci este important să parcurgul întregul ţărm românesc, întregul ţărm bulgăresc şi după aceea partea europeană a Turciei, până la Istanbul. Avem o ţară binecuvântată, avem ieşire şi la Marea Neagră, Dunărea este extraordinară. Colegele mele de la bibliotecă sunt alături de mine, a trebuit să solicit un concediu fără plată pentru o lună şi jumătate. Mă duc să fac şi această misiune pentru a transmite un mesaj românilor, în special celor deznădăjduiţi şi, nu în ultimul rând, lumii întregi, fac ce pot prin modul meu de de exprimare, doresc ca România să fie vorbită de bine peste tot”, a mai spus bibliotecarul Avram Iancu.

Acesta are numeroase recorduri. El este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localităţii brăilene Gropeni până la Galaţi. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri în 10 ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici