Bellu: Puteam să fiu şi preşedinte la COSR şi antrenor la lotul de gimnastică

Antrenorul Octavian Bellu a declarat, marţi, cu ocazia inaugurării Centrului Olimpic de gimnastică Steaua, că i s-ar fi părut normal ca preşedintele COSR să fie o personalitate cu rezultate la Jocurile Olimpice, el menţionând că s-ar fi putut ocupa în acelaşi timp şi de lotul feminin.

217 afișări
Imaginea articolului Bellu: Puteam să fiu şi preşedinte la COSR şi antrenor la lotul de gimnastică

Octavian Bellu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

După alegerile din 29 mai pentru funcţia de preşedinte al COSR, câştigate de fostul rugbyst Alin Petrache şi la care a candidat şi Octavian Bellu, fostul antrenor al lotului de gimnastică declara, pentru MEDIAFAX, că se gândeşte dacă va continua să antreneze echipa României, precizând că dacă este prea bătrân pentru a ocupa funcţia de preşedinte al COSR atunci este prea bătrân şi pentru a mai munci în sală.

"Puteam să fiu în ambele activităţi, pentru că acea postură de la COSR este o postură reprezentativă, are un nivel de reprezentare foarte înalt la CIO. Am rămas la părerea că într-un for din acesta, reprezentativ, era bine pentru România să fie o persoană cu un palmares olimpic. Este o opinie personală. Dacă nu, este foarte bine şi aşa, pentru că nu mai vreau să intru în polemica antrenorat sau manageriat. Iată că aşa proşti manageri cum suntem noi am reuşit să convingem un sponsor să activăm o sumă colosală pentru o activitate la nivel de copii, care este pur şi simplu ignorată de bugetul oricărei structuri sportive din România", a spus Bellu.

Octavian Bellu a afirmat că nu încearcă să se agaţe de nicio funcţie. "Noi încercăm să nu ne agăţăm de vreo funcţie. Am mâncat şi eu pâinea pe care o mănâncă doamna ministru Gabi Szabo. Ştiu cât este de amară şi chiar îmi aduc aminte că i-am spus că nu ştiu dacă să o compătimesc sau să o felicit, pentru că ştiam în ce intră. Este o problemă de sistem. Încet, încet poate ne vom alinia şi noi regulilor europene şi toate celelalte aspecte care nu mai ţin de puterile unui antrenor de gimnastică, după părerea unora, aflat la vârsta la care ar trebui să se ducă să joace şah în parc sau să plimbe căţeii în parc", a completat Bellu.

Octavian Bellu a precizat că îşi doreşte să lase locul antrenorilor tineri, precizând că vrea să caute talente pentru ediţiile viitoare ale Jocurilor Olimpice. "Vrem să fim într-o postură în care să sprijinim, fie prin modul în care putem relaţiona cu anumite instituţii, fie prin modul prin care putem interveni în anumite situaţii de criză. Noi când am revenit în gimnastică, am revenit să dăm o mână de ajutor, pentru că aşa a fost formulată invitaţia federaţiei şi încet, încet ne-am introdus prea mult în problemele de detaliu ale pregătirii. Trebuie să vedem cum facem în aşa fel încât să împăcăm toate lucrurile la un nivel superior şi cum transferăm responsabilitatea celor care o vor duce mai departe. Aceşti antrenori tineri, Lucian Sandu, soţii Moldovan, Adela Popa, Poroiu trebuie să ia acest rucsac foarte greu şi să urce muntele", a explicat Bellu.

Tehnicianul a menţionat că planul de găsire a talentelor vizează ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice. "Aceşti copii au o perspectivă: 2024. Nici nu ştim unde vor fi Jocurile în 2024, dar noi deja ne ocupăm de selecţia pentru acestea. Eu sper ca în 2023 sau 2024, antrenorii de lot să nu se mai uite în stânga şi în dreapta să găsească a şaptea fată ca rezervă. Să privească într-un grup de 80 de fete şi să le găsească pe cele mai bune şase sau şapte. Ăsta este proiectul pe care noi îl dorim aproape. Dacă mi se cere o mână de ajutor şi în 2024, o să ajut cum o să pot", a subliniat Bellu.

Octavian Bellu a mai spus că nu l-a obligat nimeni să obţină rezultatele de până acum. "Sunt produsul acestui sistem şi nu m-am îndepărtat cu un pas de gimnastică. Se fabula că plec. Puteam să plec de un milion de ori, dar şi succesul pe care l-a avut sistemul acesta şi să ai în spate şi nişte rezultate, este un palmares care îţi dă un confort moral, dar nu am vreo obligaţie morală să aduc vreo medalie, pentru că am adus din convingere, că nu a stat nimeni cu baioneta în spatele meu nici înainte de 1990", a conchis Bellu.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu, foştii sportivi Sandra Izbaşa, Marian Drăgulescu, Silvia Stroescu şi Alina Dumitru au participat, marţi, la inaugurarea Centrului Olimpic de gimnastică din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua. În cadrul acestui centru vor locui, se vor antrena şi vor beneficia de masă 30 de sportive, care în prezent au între şase şi şapte ani. Cele 30 de sportive au fost selecţionate din peste 1.300 de copii, iar în centru vor locui 14 sportive, în regim permanent, şi 16 în regim de semicantonament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici