Bosman, fotbalistul care a schimbat istoria, trăieşte din mila bogaţilor

Jucătorul belgian care a dus la libera circulaţie a fotbaliştilor în UE a povestit că francezul Adrien Rabiot „a fost singurul care şi-a adus aminte de mine. Mi-a dat 10.000 de euro în vremuri grele”.

1940 afișări
Imaginea articolului Bosman, fotbalistul care a schimbat istoria, trăieşte din mila bogaţilor

Bosman, fotbalistul care a schimbat istoria, trăieşte din mila bogaţilor

Revoluţia pieţei de transferuri poartă un nume: Jean-Marc Bosman. Un fost mijlocaş belgian care dorea să se transfere de la Liège la Dunkerque şi care a obţinut, printr-o sentinţă cu acelaşi nume de la Curtea Europeană, dreptul de a schimba echipa la finalul contractului, fără să se plătească sumă de transfer.

Datorită acelei hotărâri judecătoreşti, care a liberalizat efectiv mişcarea jucătorilor, 24 de ani mai târziu, şi francezul Adrien Rabiot a putut să părăsească PSG şi să meargă la Juventus fără bani. Jucătorul lui Juventus Torino a fost unul dintre puţinii care şi-au amintit de Bosman care se spune că nu a câştigat nici măcar un cent din acel verdict, în timp ce sistemul fotbalistic şi jucătorii au obţinut mari beneficii de pe urma acestuia.

Spune Bosman, care locuieşte la periferia oraşului Liège cu o pensie de invaliditate: „În ultimii ani, doar sindicatul internaţional al jucătorilor Fifpro a rămas mereu aproape de mine. Dintre jucătorii noii generaţii, însă, doar Adrien Rabiot m-a ajutat”.

În 2019, francezul a fost în plin conflict cu PSG. Mijlocaşului i-a expirat contractul şi nu avea de gând să îl reînnoiască. Un afront la adresa managerilor parizieni care mai întâi au pus presiune pe el şi apoi l-au scos din lot, refuzându-i efectiv şansa de a juca cea mai mare parte a sezonului. O postură care nu a făcut decât să desăvârşească divorţul dintre clubul emirului Qatarului şi Véronique, mama lui Rabiot, care îi este impresară.

Când negocierile cu Juventus s-au concretizat în sfârşit, Rabiot a semnat noul contract, ca agent liber, fără ca PSG să i se plătească vreo despăgubire. O operaţiune posibilă doar graţie sentinţei care poartă numele lui Bosman.

Un vizionar care, însă, s-a trezit curând fără echipă şi fără bani. Aflat în dificultate, colegi precum Wilmots şi Albert i-au dat o mână de ajutor, la fel ca şi Fifpro, care a organizat şi o donaţie. Dintre cei tineri, însă, doar Rabiot l-a cinstit: „Într-o zi – spune Bosman – m-a sunat Véronique şi mi-a spus că sunt foarte sensibili la faptul că am fost abandonat de toată lumea. Aşa că mai târziu a venit la mine acasă, cu o prietenă şi un alt fiu al ei, pentru că Adrien era ocupat cu meciurile şi au intervenit să mă sprijine”.

Un gest de solidaritate, i-au oferit 10.000 de euro, dar cu o valoare simbolică mare pentru Bosman care, în glumă, afirmă: „În realitate, UEFA şi FIFA ar trebui să prevadă în schimb un procent, chiar minim, de 0,01 pe contract, doar pentru mine”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici