Caz răsunător de dopaj la Jocurile Olimpice de iarnă. O sportivă din Rusia care a luat aurul este implicată

  • Primul mare caz de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Beijing implică una dintre cele mai mari vedete. Şi pare departe de a fi simplu, nu în ultimul rând pentru că are doar 15 ani şi are protecţii ca minoră în cartea de reguli antidoping.
  • Kamila Valieva de la Comitetul Olimpic Rus, numele sub care concurează Rusia din cauza încălcărilor anterioare ale reglementărilor privind dopajul, este suspectată că a luat un medicament interzis.
6757 afișări
Imaginea articolului Caz răsunător de dopaj la Jocurile Olimpice de iarnă. O sportivă din Rusia care a luat aurul este implicată

Sursa foto: Twitter Olympics

Trimetazidina, medicamentul pe care patinatoarea l-a luat, este un agent metabolic care ajută la prevenirea atacurilor de angină pectorală şi tratează simptomele vertijului, potrivit Agenţiei pentru medicamente a Uniunii Europene. Acesta poate creşte eficienţa fluxului sanguin şi poate îmbunătăţi rezistenţa - ambele esenţiale pentru orice performanţă sportivă de vârf.

Acesta se află pe lista de medicamente interzise gestionată de Agenţia Mondială Antidoping în categoria "modulatorilor hormonali şi metabolici", potrivit AP.

Cel mai faimos caz de dopaj sportiv cu trimetazidină l-a implicat pe înotătorul vedetă chinez Sun Yang. Triplul campion olimpic a ispăşit o interdicţie de trei luni în 2014, într-o decizie care iniţial nu a fost publicată de agenţia antidoping din China.

Sportiva rusă Nadejda Sergeeva a fost depistată pozitiv de asemenea cu trimetazidină la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018. Ea a fost descalificată din proba de bob în doi şi a ispăşit o interdicţie de opt luni.

Programul de testare a sportivilor pentru Jocurile Olimpice este gestionat de Agenţia Internaţională de Testare(ITA), cu sediul în oraşul de origine al CIO, Lausanne, Elveţia. Cazurile tipice de dopaj olimpic sunt gestionate şi anunţate de către ITA, care impune o suspendare provizorie care înlătură un atlet din competiţie.

Se poate face contestaţie la TAS

Sportivii şi echipele lor pot contesta aceste decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care se află la Beijing pentru a trata cazurile urgente. Acesta are un grup de judecători care se ocupă de jocuri pentru a se specializa în cazurile de dopaj.

Dincolo de Jocurile Olimpice, organismul de conducere al unui sportiv, în acest caz, Uniunea Internaţională de Patinaj(ISU), ar trebui să gestioneze un caz disciplinar care, de obicei, duce la o interdicţie. Cazul lui Valieva ar putea fi mai complicat dacă, aşa cum s-a raportat, proba în cauză a fost prelevată înainte de începerea perioadei olimpice oficiale la un eveniment ISU.

Cazul Valieva ar trebui să implice şi Comitetul Internaţional Olimpic, deoarece ea şi echipa ROC au concurat deja şi au câştigat proba de patinaj artistic pe echipe. Retragerea titlurilor şi redistribuirea medaliilor ar trebui să fie responsabilitatea unui comitet disciplinar prezidat de Denis Oswald, un membru de lungă durată al CIO şi avocat elveţian.

Un alt factor care complică situaţia este vârsta Valievei, care îi poate oferi o protecţie suplimentară. Codul mondial antidoping clasifică minorii ca fiind "o persoană care nu a împlinit vârsta de optsprezece ani".

În timp ce dezvăluirea publică a cazurilor este obligatorie pentru sportivii adulţi, în cazul minorilor, problema identificării lor "trebuie să fie proporţională cu faptele şi circumstanţele cazului". Circumstanţele cazului Valieva ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe sfaturile şi deciziile oficialilor şi antrenorilor echipei sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici