Cazurile de dopaj din sport în 2011

Ciclistul spaniol Alberto Contador, înotătorul brazilian Cesar Cielo Filho şi atletul jamaican Steve Mullings sunt principalii sportivi care au fost depistaţi pozitiv în anul 2011.

427 afișări
Imaginea articolului Cazurile de dopaj din sport în 2011

Alberto Contador (Imagine: Mediafax foto/AFP)

26 ianuarie: Federaţia Spaniolă de Ciclism a propus suspendarea pe un an a lui Alberto Contador, câştigător al Turului Franţei în 2010. Acesta a fost depistat pozitiv cu clenbuterol la 21 iulie 2010, într-o etapă din Marea Buclă.

26 ianuarie: Federaţia Spaniol de Ciclism l-a suspendat pentru doi ani pe David Garcia, depistat pozitiv cu EPO la 13 septembrie 2010, într-o etapă din Turul Spaniei.

6 februarie: Ciclistul italian Riccardo Ricco, suspendat 20 de luni după ce a fost depistat pozitiv cu EPO în 2008, a fost internat de urgenţă în spital. El a recunoscut că şi-a făcut transfuzie cu propriul sânge. Ricco riscă o pedeapsă cu închisoarea între trei luni şi trei ani.

7 februarie: Comitetul Olimpic Italian l-a suspendat cinci ani pe ciclistul Lorenzo Bernucci. În cadrul unei percheziţii la domiciul acestuia, în aprilie 2010, s-au descoperit substanţe interzise. Bernucci a fost depistat pozitiv în 2007.

15 februarie: Federaţia Spaniolă de Ciclism a acceptat explicaţiile lui Alberto Contador şi a renunţat la a-l mai sancţiona. Câştigătorul Turul Franţei în 2010 a invocat o contaminare alimentară pentru a justifica prezenţa clenbuterolului în urina sa.

19 februarie: Ciclistul italian Riccardo Ricco a fost dat afară de la echipa Vacansoleil.

8 martie: Cicliştii italieni Franco Pellizotti, locul trei în Turul Italiei din 2009, şi Pietro Caucchioli au fost suspendaţi doi ani de TAS, în urma parametrilor anormali din paşaportul biologic.

18 martie: Ciclistul german Patrik Sinkewitz a fost depistat pozitiv cu hormoni de creştere şi a fost suspendat provizoriu. Aceasta a fost prima suspendare dictată în baza testelor de detectare a hormonilor de creştere în ciclism. Sinkewitz a mai fost depistat pozitiv cu testosteron în 2007.

18 martie: Mark Block, agentul, antrenorul şi soţul atletei Jana Block, fostă Pintuşevici, a fost suspendat doi ani de Agenţia Mondială americană pentru că i-a oferit soţiei sale produse dopante în cadrul afacerii Balco.

21 martie: Atleta elenă Pigi Denetzi, medaliată cu bronz în proba de triplu salt la Jocurile Olimpice de la Sydney şi cu argint la JO de la Atena, a fost suspendată doi ani după ce a fost depistată pozitiv în mai 2009.

24 martie: Uniunea Ciclistă Internaţională a făcut apel la TAS în cazul Alberto Contador.

30 martie: Agenţia Mondială Antidoping a făcut şi ea recurs la TAS în cazul ciclistului Alberto Contador.

5 aprilie: Atletul lituanian Zivile Balciunaite, campion european în 2010 în proba de maraton, a fost suspendat doi ani după ce a fost depistat pozitiv cu testosteron.

7 aprilie: Estonianul Andrus Veerpalu, campion olimpic de schi fond în proba de 15 km la Salt Lake City (2002) şi Torino (2006) a fost depistat pozitiv cu hormoni de creştere la 14 februarie. În vârstă de 40 de ani, Veerpalu şi-a anunţat retragerea.

22 aprilie: Ciclistul sloven Tadej Valjavec, care prezenta parametri neregulaţi în paşaportul biologic, a fost suspendat doi ani de TAS.

10 mai: La şapte ani după Jocurile Olimpice de la Atena, justiţia elenă i-a condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare cu suspendare pentru atleţii Ekaterini Thanou şi Konstantinos Kenteris, care au folosit ca pretext un accident de motocicletă pentru a evita un control antidoping. Kenteris, campion olimpic la Sydney în proba de 200 metri, şi Thanou, medaliată cu argint tot la Sydney, la 100 metri, şi-au recunoscut vina.

10 iunie: Atletul Alemayehu Bezabeh, campion european de cross-country în 2009, a fost suspendat doi ani de Comitetul Spaniol de Disciplină Sportivă. Bezabeh, implicat într-o afacere cu trafic de produse dopante în decembrie 2010, alături de campioana mondială în proba de 3.000 metri, Marta Dominguez, a spus că a fost "victima" antrenorului său, Manuel Pascua.

22 iunie: TAS a confirmat suspendarea pe doi ani a ciclistului italian Francesco de Bonis, al cărui paşaport biologic avea mai multe anomalii.

22 iunie: Portarul australian de polo James Stanton a fost suspendat doi ani după ce a fost depistat pozitiv cu clenbuterol.

26 iunie: Atleta croată Sandra Perkovici, campioană europeană în 2010 în proba de aruncarea discului a fost depistată pozitiv la reuniunile de la Roma şi Shanghai.

1 iulie: Şase atleţi indieni au fost depistaţi pozitiv cu steroizi anabolizanţi şi au fost suspendaţi provizoriu.

2 iulie: Înotătorul brazilian Cesar Cielo Filho, campion mondial la 50 şi 100 metri liber, a fost depistat pozitiv cu furosemid, un diuretic considerat produs mascant, la Campionatele Braziliei. Filho a spus că a fost contaminat alimentar, iar Confederaţia Braziliană i-a dat un avertisment.

11 iulie: Ciclistul rus Alexander Kolobnev a fost exclus din Turul Franţei, după ce a fost depistat pozitiv cu diuretice.

14 iulie: Brazilianul Pedro Solberg, câştigător al Circuitului Mondial de volei pe plajă în 2008, a fost suspendat provizoriu după ce a fost depistat pozitiv cu steroizi.

16 iulie: Cinci jucătoare ale naţionalei de fotbal feminin a Coreei de Nord au fost depistate pozitiv cu steroizi anabolizanţi în timpul Cupei Mondiale. Oficialii nord-coreeni au afirmat că produsul incriminat era inclus într-un remediu chinezesc.

21 iulie: TAS a respins apelul Federaţiei Internaţionale de Nataţie şi i-a permis înotătorului brazilian Cesa Cielo Filho să participe la Campionatele Mondiale de la Shanghai.

22 iulie: Atleta britanică Bernice Wilson, depistată pozitiv cu testosteron şi clenbuterol, a fost suspendată provizoriu de Federaţia Britanică.

29 iulie: Tenismanul american Robert Kendrick a fost suspendat un an de Federaţia Internaţională după ce a fost depistat pozitiv cu stimulenţi la Roland-Garros.

30 iulie: Ciclistul italian Pasquale Muto a fost suspendat doi ani şi jumătate de Comitetul Olimpic Italian după ce a fost controlat pozitiv cu EPO.

10 august: Rugbystul japonez Ryohei Yamanaka a fost suspendat doi ani de Federaţia Japoneză după ce a fost depistat pozitiv cu steroizi anabolizanţi.

11 august: Biatlonista ucraineană Oksana Hvostenko a fost suspendată un an de Federaţia Internaţională după ce a fost depistată pozitiv cu efedrină.

12 august: Atletul jamaican Steve Mullings a fost depistat pozitiv, dar nu a fost dat publicităţii produsul. Mullings, care a fost suspendat pentru doi ani în 2004, riscă suspendarea pe viaţă.

19 august: Atletul american Mike Rodgers a fost depistat pozitiv cu stimulenţi şi a fost suspendat provizoriu.

22 august: Suspendarea tenismanului american Robert Kendrick a fost redusă de la un an la opt luni.

25 august: Cele cinci jucătoare nord-coreene de fotbal depistate pozitiv la Cupa Mondială au fost suspendate între 14 şi 18 luni. De asemenea, portarul naţionale de fotbal feminin a Columbiei, Yineth Varon, a fost suspendată doi ani.

21 octombrie: Fostul ciclist Joe Papp a fost suspendat opt ani de Agenţia Mondială Antidoping pentru trafic de produse interzise.

22 noiembrie: Atletul jamaican Steve Mullings a fost suspendat pe viaţă de Agenţia Antidoping din ţara sa, după ce a fost depistat pozitiv pentru a doua oară.

22 noiembrie: Medicul Eufemiano Fuentes, alături de Jose Luis Merino, Alfredo Cordova, Yolanda Fuentes, Manolo Sainz, Jose Ignacio Labarta şi Vicente Belda, este judecat în cadrul operaţiunii Puerto, o afacere de dopaj în ciclismul spaniol.

24 noiembrie: Audierile în cazul de dopaj al ciclistului spaniol Alberto Contador s-au încheiat, iar TAS a anunţat că decizia finală va fi pronunţată în 2012.

6 decembrie: Austriacul Christian Hoffmann, campion olimpic în 2002 în proba de 30 km schi fond, suspectat că este implicat într-o afacere de dopaj sanguin, a fost suspendat şase ani de Agenţia Austriacă Antidoping.

(Material realizat de Traian Terzian, traian.terzian@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici