Chinezii ar putea schimba artificial vremea pentru ceremonia de deschidere a JO

Meteorologii chinezi ar putea modifica în mod artificial clima, dacă vremea proastă va ameninţa desfăşurarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată în 8 august, a declarat un specialist chinez, informează site-ul competiţiei.

24 afișări
Imaginea articolului Chinezii ar putea schimba artificial vremea pentru ceremonia de deschidere a JO

Chinezii ar putea schimba artificial vremea pentru ceremonia de deschidere a JO (Imagine: en.beijing2008.cn)

Directorul adjunct al Administraţiei meteorologice din China (CMA), Chen Zhenlin, a făcut această afirmaţie în timpul unei conferinţe de presă de la Beijing.

Meteorologii chinezi se pregătesc pentru modificarea artificială a climei încă din 2003, principala direcţie de cercetare fiind alungarea ploii, dar recunosc că tehnologia este încă limitată. "Modificări climatice artificiale sunt posibile în caz de ploaie slabă. Dacă vor exista însă averse, nu putem face nimic", a precizat Zhenlin.

Potrivit lui Qiao Lin, responsabil cu previziunile meteorologice în cadrul CMA, prognoza meteo oficială pentru ziua de deschidere a JO-2008 va fi disponibilă abia la 1 august, cu o săptămână înainte de începerea competiţiei.

Qiao Lin a adăugat că statisticile meteorologice pentru Beijing, în perioada 1951-2007, indică o probabilitate de 47 la sută ca în 8 august să plouă slab. În schimb, aceeaşi statistică indică o posibilitate minimă de averse. Totuşi, oficialul chinez a menţionat că aceste date statistice nu ţin loc de previziune meteorologică.

Aceleaşi analize statistice arată o probabilitate mare de timp călduros şi umed, cu ploi la fiecare trei zile, la mijlocul lunii august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici