CIO - Sportivii ucraineni ar trebui să aibă şansa de a se califica la Jocurile de la Paris

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a făcut joi apel la Ucraina să le ofere sportivilor săi şansa de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, în pofida interdicţiei parţiale de a concura împotriva sportivilor ruşi şi bieloruşi.

117 afișări
Imaginea articolului CIO - Sportivii ucraineni ar trebui să aibă şansa de a se califica la Jocurile de la Paris

CIO - Sportivii ucraineni ar trebui să aibă şansa de a se califica la Jocurile de la Paris

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat că organismul olimpic va sprijini "fiecare atlet ucrainean" care doreşte să participe la evenimentele de calificare olimpică în sportul respectiv.

"Vrem să facem posibil ca fiecare atlet ucrainean să se califice acum şi să participe la Jocurile Olimpice", a declarat Bach la începutul unei sesiuni a CIO.

"Prin urmare, prin intermediul federaţiei internaţionale respective, vom sprijini fiecare atlet ucrainean în pregătirea şi participarea la orice competiţie la care doreşte să participe - astfel încât să poată face mândru poporul ucrainean", a mai spus el.

În martie, Ucraina a interzis echipelor sale sportive naţionale să participe la evenimente olimpice, neolimpice şi paralimpice care includ concurenţi din Rusia şi Belarus.

Această decizie a fost luată după ce CIO a înfuriat Kievul prin faptul că a deschis calea pentru ca sportivii ruşi şi belaruşi să se întoarcă la competiţii în calitate de neutri.

Aceştia fuseseră iniţial interzişi în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pentru care Belarus a funcţionat ca punct de desfăşurare pentru trupe şi arme.

"Atleţii ucraineni sunt sancţionaţi de propriul lor guvern pentru războiul declanşat de guvernele rus şi belarus", a declarat Bach.

"Este greu de înţeles de ce guvernul ucrainean îi privează pe proprii atleţi de şansa de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi de a face mândru poporul ucrainean."

În unele sporturi, cum ar fi atletismul, acei sportivi ruşi şi belaruşi rămân interzişi, dar în altele, inclusiv în tenis, jucătorii ucraineni se confruntă în mod regulat cu concurenţi ruşi sau belaruşi care evoluează ca sportivi neutri.

CIO a interzis sportivii din aceste ţări în februarie anul trecut.

Dar la începutul acestui an a recomandat ca aceştia să revină în sportul mondial ca neutri, fără steaguri sau imnuri.

Încă nu s-a luat nicio decizie privind participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor.

Ucraina a avertizat anterior federaţiile sale sportive că le va retrage statutul de organisme de conducere dacă sportivii lor vor concura pe scena internaţională cu ruşii şi bieloruşii.

"Întreaga comunitate olimpică, întreaga lume îşi doreşte ca sportivii ucraineni să strălucească în competiţiile internaţionale", a declarat Bach, citat de Reuters.

"Vrem ca ei să aibă posibilitatea de a se califica pentru Paris 2024. Acest lucru înseamnă să participe acum".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici