România, posibil candidat pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020

Consiliul Investitorilor Străini va propune Guvernului ca România să organizeze Campionatul European de Fotbal din 2020, împreună cu Ungaria sau Bulgaria, ceea ce ar presupune anual investiţii de peste un miliard de euro în infrastructură şi un supliment de creştere economică de un punct procentual.

106 afişări
Imaginea articolului România, posibil candidat pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020

România, posibil candidat pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem siguri că Guvernul va avea o reacţie pozitivă la aceastăpropunere (organizarea Campionatului European de Fotbal 2020 -n.r.)"a declarat preşedintele Enel România, Claudio Zito, laconferinţa organizată de Consiliul Investitorilor Străini (CIS),care a prezentat un set de măsuri cuprinse într-un raport elaboratde investitorii străini din România denumit "Programul pentruCreştere Economică" - Acţiuni Prioritare pentru RepornireaEconomiei

Zito a arătat că sectorul privat este pregătit să susţinăcosturile pentru iniţierea unui proiect major de infrastructură,propus de Guvern.

"România ar putea depune împreună cu Bulgaria sauUngaria o candidatură comună pentru organizarea CampionatuluiEuropean de Fotbal din 2020. Acţiunea ar conduce ladezvoltarea infrastructurii ţării cu un cost total estimat la 10miliarde de euro, care va fi distribuit pe parcursul a zece ani,însemnând o creştere anuală a PIB de un procent. Primele estimăriarată că numărul turiştilor care vor veni în România va creşte cuun milion în timpul evenimentului sportiv şi cu 500.000 în fiecarean după accea", se arată în documentul elaborat de CIS.

CIS apreciază că România poate beneficia de experienţaanterioară a organizatorilor Campionatului European din 2012, careva avea loc în Polonia şi Ucraina. În opinia investitorilorstrăini, costurile nu vor fi mari mari, întrucât se vor împărţiîntre cele două stat şi vor fi eşalonate pe o perioadă foarte lungăde timp.

Potrivit CIS, infrastructura astfel apărută, respectivautostrăzi, aeroporturi, hoteluri, şi stadioane, va fi un suportpermanent pentru turism, şi după închiderea campionatuluieuropean.

La finele lunii septembrie, preşedintele Federaţiei Române deFotbal (FRF), Mircea Sandu, a declarat că a discutat cu oficialiiFederaţiei Ungare de Fotbal despre posibilitatea organizării în 2020 sau în 2024 a turneuluifinal al Campionatului European.

"Am avut o discuţie cu CEO-ul unei multinaţionale şi mi-a spussă încercăm să sensibilizăm împreună Preşedinţia, Guvernul,Parlamentul şi un alt stat de lângă noi cu care să putem organizaun Campionat European care poate fi în 2020 sau 2024. Am avut uncontact cu vicepreşedintele Federaţiei Ungare de Fotbal, SandorBerzi, care e în relaţii foarte apropiate cu premierul maghiarViktor Orban. (...) El s-a arătat dispus să înceapă discuţiile lanivel de Guvern, pentru că va fi o decizie politică fără doar şipoate", a spus Sandu.

Sandu a afirmat că a trimis o scrisoare primului ministru EmilBoc în care i-a prezentat proiectul pentru turneul final al CE.

"Am trimis-o şi aşteptăm acum care sunt semnalele. Am depistatopt-nouă oraşe în care să se construiască stadioane din care să fiealese cinci-şase oraşe maxim. Aceste investiţii ar rămâne în ţaraasta şi ar fi folosite de cetăţenii români. Ne-am săturat destadioane gen Dinamo, Giuleşti şi mai ştiu eu care nu ne dau nicioposibilitate de civilizaţie", a completat Sandu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici